Održana radionica u sklopu projekta Bioeco-up: Osnaživanje građana za proizvodnju vlastitih bioproizvoda

Objavljeno: 29.04.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je u četvrtak 25. travnja 2024. godine dugu radionicu u sklopu projekta Bioeco-up vezanu za osnaživanje  građana za proizvodnju vlastitih bio proizvoda, u koju je bilo uključeno 11 sudionika.  Naziv radionice je bio Iskorištavanje tekstilnih materijala.

U uvodnom dijelu predstavljen je projekt te njegovi glavni ciljeve i odrednice . Tijekom prezentacije  voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju Tajana Radić je  objasnila važnost aktivnosti 2.2. Cilj ove aktivnosti je da se građani aktivno uključe u biogospodarstvo ne samo kao potrošači, već i kao proizvođači, objavljeno je iz HPK.

„U svakoj zemlji koja sudjeluje u projektu se održavaju 3 radionice s građanima koji će testirati i proizvoditi različite domaće bioproizvode, odnosno ukupno  40 građana po zemlji, a od radionica će se pripremiti kratki tutorial videi i edukativni materijali“, izjavila je Tajana Radić.

Dodala je kako je ova radionica kao, kao i sve buduće bila snimana u svrhu izrade video tutorijala. U radionici su sudjelovali i drugi organiziatori poput projektnog partnera za Hrvatsku – Institut za kružnu bioekonomiju (ICE).

Iskorištavanje tekstilnih materijala za pakiranje voća/povrća, je predstavila Nina Logar, tekstilna inženjerka i dizajnerica brenda reciklirane odjeće Ninarozina, ujedno pokretačica i voditeljica edukacijskih tečajeva. Kroz ovu radionicu Logar je podijelila svoje znanje o kreativnim načinima korištenja tekstila za pakiranje proizvoda, ističući važnost smanjenja otpada i poticanja održivih praksi. Polaznici su imali priliku sudjelovati u praktičnom dijelu radionice, gdje su sami mogli isprobati različite tehnike i stvoriti svoje vlastiti proizvod od tekstilnih materijala, ističu u HPK.

Među ostalim sudionici su izrezali i strojno sašili torbu od starih zavjesa, ispleli špagu koja će se koristiti za zatvaranje vrećice, te ukrašavali vrećicu biomaterijalom.

„Radionica je bila inspirativno iskustvo za sve sudionike, te vrlo poticajna kako bi sudionici započeli više razmišljati o važnosti recikliranja tekstila i održive uporabe materijala u svakodnevnom životu“, istaknuli su iz HPK.