Održan sastanak s predstavnicima svinjogojskog sektora

Objavljeno: 28.01.2022.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem održala u četvrtak, 27. siječnja 2021. godine, u Ministarstvu poljoprivrede, sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge uzgajivača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske- SUS, Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac i  Veterinarske stanice d.d. Varaždin te tvrtki Žito d.o.o. i Osatina grupa d.o.o. na temu stanja u sektoru svinjogojstva.

Predstavnici proizvođača su istaknuli uspješno završene pregovore u području dobrobiti životinja i apliciranju stajskog gnojiva na oranice tijekom 2021. godine s Europskom komisijom koje su rezultirale promjenama Programa ruralnog razvoja te značaj dodatnih mjera Vlade RH u sektoru stočarstva koje se suočilo s teškim poremećajima, najprije u lancima opskrbe, a zatim i zbog porasta cijene stočne hrane te energenata. Predstavnici sektora i Ministarstva komentirali su drugu procjenu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka u poljoprivredi koja još jednom potvrđuju izdržljivost hrvatskih proizvođača, ali i tešku situaciju u sektoru svinjogojstva obzirom na rast cijena, input i pad cijena proizvoda koji  se kontinuirano događa od početka 2021. godine. Stoga je zatražena dodatna pomoć Ministarstva koja će se razmotriti.

Sektor svinjogojstva vrlo teško je pogođen krizom COVID 19, ali i širenjem afričke svinjske kuge na europskom kontinentu, što vrlo često, uz prijedloge intervencija, ističemo na Vijeću EU. Tijekom 2021. godine Hrvatska je uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje. Uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smo na sastanku ocijenili daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo našim natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavit će se ulaganjima u tovilišta za što je natječaj u tijeku“, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Proizvođači su se osvrnuli na natječaje koji su nedavno bili u e-savjetovanju te se razgovaralo o unaprjeđenju uređenja tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva.