Održan sastanak s ministricom Marijom Vučković o stanju u proizvodnji mlijeka i mesa

Objavljeno: 20.10.2022.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su danas, 20. listopada 2022. godine u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković vezano za temu „Aktualno stanje u sektorima proizvodnje i prerade mlijeka i mesa u Republici Hrvatskoj“.

Uz predsjednika HPK Mladena Jakopovića, na sastanku su sudjelovali predstavnici stočarskih sektora Hrvatske poljoprivredne komore, kao i predstavnici prerađivačke industrije. U razgovoru s predstavnicima ministarstva, na čelu s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković doznali smo da će biti raspisana 2 programa za pomoć prerađivačkoj industriji i primarnoj proizvodnji.

Programi su nastali temeljem povećanja posebnih troškova i zbog gubitaka od suše. Za prerađivačku industriju predviđeno je 200 milijuna kuna (uz mogućnost povećanja do 300 milijuna kuna), a program će ići kontinuirano. Programom za primarnu proizvodnju predviđeno je 340 milijuna kuna, a 1. program u iznosu do 150.000 eura po gospodarstvu, a drugi (nakon notifikacije u Europskoj komisiji) u iznosu od maksimalno 62.000 eura po gospodarstvu u nastavku programa.

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurati će se krediti za zelenu tranziciju u iznosu do 1 milijun eura po gospodarstvu preko HBOR-a, uz 2 godine počeka za korisnike, a kroz koji će biti omogućena prodaja električne energije.

Po pitanju državnog poljoprivrednog zemljišta, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila  kako svi oni koji su uredno izvršavali svoje obaveze, neće ostati bez poljoprivrednog zemljišta koje imaju u zakupu.

Stav svih prisutnih na sastanku je kako je fiksiranje cijena napravilo veliki problem te su se svi složili da mjeru Vlade o fiksiranju cijena ne treba produžiti. Naglasak je stavljen na veće povezivanje primarnih proizvođača i prerađivačke industrije, uz dodatno praćenje lanaca proizvodnje i prerade. Jedan od prijedlog je i da se uvede klaonička premija.

Što se tiče tzv. „Ukrajinskog okvira“ ministrica je napomenula kako on nije vezan uz de minimis potpore, te da je do sada korišten samo za sjemenski kukuruz, što ostavlja prostora za ostale sektore.

Kroz napravljene kalkulacije od strane FAZOS-a, ali i Ministarstva poljoprivrede, zaključak je da su gubitci proizvođača veoma veliki, te da će se intenzivirati sektorsko pregovaranje s ciljem poboljšanja situacije u sektoru.

Uskoro se očekuje sastanak u Vladi vezan za navedenu problematiku.