Odbor za svinjogojstvo održao sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Objavljeno: 29.12.2023.

Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je 28. prosinca 2023. godine u prostorijama Hrvatske poljoprivredne komore, sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim suradnicima vezano za aktualno stanje u sektoru svinjogojstva, stanje na terenu kada je riječ  o provođenje svih mjera oko suzbijanja ASK. Predstavnici Ministarstva informirali su članove odbora oko stanja na terenu, te situacije oko svih prijedloga koje je HPK zatražila od Ministarstva. Jedna od tema bila je realizacija programa potpora, a zatražene su primjerice veći iznosi za genetsko čuvanje svinja što nije jednako kao uzgajati primjerice crnu slavonsku svinju ili običnu.

„Zbog nemogućnosti ispunjenja obaveza prema dobivenim sredstvima te ispunjenjima ciljeva traži se da zbog nastupanja više sile ASK uzmu u obzir nastale okolnosti te isplate sredstva prema ispunjenim zahtjevima prije nastupanja ASK-a. Također, traži se odgoda kreditnih obaveza kapitalnih ulaganja u trajanju od godinu dana. Naš je zahtjev i žurna isplata pristiglih zahtjeva za isplatu APRRR po kapitalnim investicijama“, priopćeno je iz HPK.

Iz HPK ističu kako je zatražena stroga evidencija (minimalno 150.000 svinja izvan evidencije) zbog  poštivanje zakona, direktiva i uredbi RH i EU. Ponovljen je i zahtjev za izgradnju tipskih objekata za posjednike svinja pogođene ASK-om, sukladno svim proizvodnim i biosigurnosnim standardima, kako bi se sačuvao tradicijski način uzgoja i uzgoj za vlastite potrebe prema važećim pravilnicima.

Sufinanciranje izgradnje objekata posjednika pogođenih ASK-om treba biti u 100 postotnom iznosu, a na sastanku je predloženo da se krediti za izgradnju osiguraju  po povoljnim uvjetima na rok od 15 godina i počekom od 2 godine u HBOR-u. Kolaterali za izgradnju bila bi izgrađena svinjogojska farma/investicija i osobna zadužnica poduzetnika/posjednika.  Gospodarstvo mora imati neovisnu energetsku i prometnu infrastrukturu za samostalan rad. Osim za izgradnju i opremanje kredit se može koristiti za financiranje nabave osnovnog i obrtnog stada te obrtna sredstva u iznosu od 20 posto ukupnog kredita.

Predstavnici Odbora zatražili su i obustavljanje svih ovrha prema proizvođačima svinja.

„Sve konačne pravne radnje se vraćaju u prethodno stanje i potrebno je još jednom u svjetlu novih činjenica razmotriti postojeća gospodarstva. Otpis kredita i otpis aktiviranih jamstava HAMAG-a gospodarstvima koji su blokirane i u financijskim problemima, a zadovoljavaju biosigurnosne i proizvodne standarde“, objavljeno je iz HPK.