Odbor za mljekarstvo HPK održao sastanak s ministricom Marijom Vučković

Objavljeno: 16.10.2019.

HPK predložio niz mjera za zaustavljanje negativnih trendova u mljekarstvu RH

 S obzirom na konstantan pad proizvodnje mlijeka (količina prikupljenog kravljeg mlijeka u 2018. u odnosu na 2017. smanjena je za 4,9 posto, broj muznih krava pao je na 136.000 što je za 3000 komada manje nego na isti datum 2017. godine, dok je u JRDŽ-u evidentirano 27.698 gospodarstava koja drže goveda, što je za 4,62 posto manje nego 2018. godine) potrebno je hitno poduzimanje mjera od strane Ministarstva poljoprivrede. Također, imajući u vidu smanjene iznose potpora za 18% u odnosu na mogućnost pune omotnice i ostalih problema unutar sektora smatramo kako je potrebno poduzeti niz mjera za zaustavljanje negativnih trendova u mljekarstvu, zaključak je sa sastanka predstavnika Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), koji je održan s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Na konstruktivnom sastanku, na kojem smo dobili podršku i obećanja novih mjera za naše brojne probleme od strane ministrice Marije Vučković, posebno ističemo najavu da će se krenuti u izradu mjera za pomoć mljekarima u područjima s prirodnim ograničenjima gdje je nastao problem zbog visokih troškova prikupljanja mlijeka. Predsjednik Jakopović predstavio je novonastalu situaciju o otkazivanju otkupa mlijeka od malih proizvođača u Lici. Opravdanje mljekarske industrije za to je navodna financijska neisplativost otkupa malih količina mlijeka i transporta, no vjerujemo da ćemo uz podršku Ministarstva pronaći način da se ova novonastala situacija ispravi i zaustavi daljnje propadanje mljekarstva, ističu u HPK.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar smatra kako je na natječaju za mjeru 4.1.1 potrebno omogućiti opremanje i modernizaciju farmi kao tehnoloških cjelina i navedeno staviti kao prioritet kod bodovanja na natječaju. Kroz tu mjeru gradi se ili oprema svega nekoliko farmi za proizvodnju mlijeka i ostalih govedarskih farmi na do sada provedenim natječajima. Zbog toga se hrvatska proizvodnja mlijeka i govedarstvo smanjuju te postaju sve nekonkurentniji. Proizvođači ne mogu izdržati visoke troškove u proizvodnji te još dodatno financirati visoke troškove za pripremu projekata za građenje farmi kako bi prošli na natječajima, jedan od od zaključaka.

 

 

Jedan od naših zahtjeva je i to da je potrebno instalirati (solarne i bioplinske) elektrana snage 60 kW i veće kao oblik elektrana koje bi omogućile dodani izvor financiranja na poljoprivrednom gospodarstvu. S obzirom na to da ostale države članice na takav način pomažu svojim poljoprivrednicima smatramo kako bi zbog konkurentnosti na tržištu naši proizvođači morali imati minimalno jednaku pomoć.

Uz to potrebno je jasno odrediti (kvote) za ulazak solarne elektrane u sustav poticanja, odnosno potpisivanje ugovora o otkupu s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), kao i što je važno da se s HEP-om dogovori jednogodišnje obračunsko razdoblje tarifnog modela prema kojem se obračunava potrošnja električne energije, a ne kao do sada na mjesečnoj razini što stvara gubitke i probleme i otežava poslovanje.

HPK traži da se u sljedećem natječaju za kupnju junica u Javnom pozivu da prednost proizvođačkim organizacijama, te proizvođačima koji su duže vremensko razdoblje u sustavu kontrole mlijeka. Na posljednja dva natječaja prednost su imali mladi poljoprivrednici što je u redu, ali uz njih prednost moraju imati spomenuti članovi proizvođačkih organizacija, te proizvođači koji se duži vremensko razdoblje bave proizvodnjom i u sustavu su kontrole mlijeka.

Također, potrebno je raditi na tome da članovi proizvođačkih organizacija imaju prednost i/ili dodatne bodove na svim natječajima od strane Ministarstva poljoprivrede kako bi proizvođači u Republici Hrvatskoj shvatili važnost udruživanja u proizvođačke organizacije.

U HPK ističu kako je jedan od velikih problema sporost u odobravanju projekata, a posebice se to ogleda prilikom alokacije novih sredstava za pojedine mjere čime se povećava broj korisnika koji se javljaju na natječaje, što izaziva dodatan pritisak na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te dodatno usporava procese odlučivanja. Tražimo da se ubrzaju procesi odobrenja za Mjeru 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti“. Neodrživo je čekanje godinu i više dana nakon procesa raspisivanja natječaja, ističu u HPK.

Osim investicijskih mjera, članica odbora za mlijeko HPK Marina Ivančan istaknula je problematiku poreza na dohodak tek oteljene ženske teladi. HPK smatra da zbog visokih troškova tijekom dvogodišnjeg ciklusa dok ono ne izraste u kravu, žensko tele nije potrebno dodatno oporezivati. Na sastanku je dogovoreno da će se održati sastanak s Poreznom upravom te krenuti u izradu jedinstvenog Pravilnika.

 

HPK je od ministrice Marije Vučković zatražio i bolju komunikacija Ministarstva poljoprivrede i proizvođača vezano za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike 2021. – 2030.  te prezentiranje stajališta Ministarstva  za novo programsko razdoblje ZPP-a.