Očitovanje HPK vezano za napade i zastrašivanje poljoprivrednika

Objavljeno: 17.10.2019.

Hrvatska poljoprivredna komora najoštrije osuđuje zadnja dva slučaja u kojima je, prema onome što smo vidjeli u medijima, izvršen pokušaj napada ili zastrašivanja poljoprivrednih proizvođača – mladog poljoprivrednika Marijan Balić iz Ilače koji je u dvorištu pronašao neaktiviranu eksplozivnu napravu, te Mladena Šulca koji je prilikom berbe kukuruza kombajnom na njivi u mjesto Presi pokraj Bjelovara, naletio na pet bombi od kojih su tri eksplodirale. Radi se o dva vrlo uznemirujuća događaja, a dok se policijskom istragom ne utvrdi koji su stvarni motivi ovih napada, ne želimo o njima špekulirati.

Činjenica je da smo svjedoci kako Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je usvojen prošle godine, u stvarnosti ne funkcionira i ne donosi kvalitetna rješenja za brojne poljoprivrednike i da je potrebna njegova izmjena, što smo nedavno i jasno poručili iz HPK. Smatramo da je prebacivanjem odlučivanja na jedinice lokalne samouprave doveo do pojedinačno vrlo neizvjesnih situacija u pojedinim općinama i gradovima Hrvatske, jer se otvara prostor da se odlukama općinskih čelnika ograniče površine i pojedine poljoprivrednike ošteti.

Kao što Vam je poznato u  ožujku prošle godine je stupio na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem prebacio na jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi bili su dužni predložiti i usvojiti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca, a Hrvatska poljoprivredna komora od početka upozorava kako veličinu zemljišta koje se daje u zakup treba donijeti konsenzusom i dogovorom.

Hrvatska poljoprivredna komora intenzivno se zalaže da na lokalnoj razini općinski načelnici i gradonačelnici, u čijim je rukama sad raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, okupe sve aktivne poljoprivrednike na svojim područjima koji su posjednici i koji su u zakupu i koncesijama bez obzira na način ugovora. Nužno je da svi zajedno sjednu i vide koja je to optimalna veličina posjeda koja bi zadovoljavala tu lokalnu sredinu.

Ovi zadnji slučajevi pokazuju da na terenu postoji opasnost od eskalacija sukoba zbog poljoprivrednog zemljišta, jer s jedne strane imamo poljoprivrednike koji su po ranijim zakonima i programima dobili državnu zemlju u zakup, investirali u proizvodnju, prijavili se na mjere kroz Program ruralnog razvoja, a sada nekima od njih prijeti mogućnost da ostanu bez dijela zemlje čime se ugrožava njihova opstojnost i daljnji rad. S druge strane imamo ogromne pritiske brojnih proizvođača koji žele dobiti zemlju u zakup, a neujednačena pravila i mogućnosti manipulacija, uvođenja različitih kriterija ili ograničenja nikako neće dovesti do rješenja, već bi mogli samo ove probleme na terenu produbiti.

Iz tog razloga HPK poziva sve nadležne institucije da stanu u zaštitu poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača te da se krivci za ove opasne napade što prije otkriju i kazne i da se Zakoni poštuju i provode ili mijenjanju ako s terena imamo dokaze da se sadašnji ne mogu ili neće pravedno provoditi.

Ponavljamo još jednom, kako do završetka istrage ne želimo implicirati da je u ova dva slučaja riječ o sukobima vezanima za poljoprivredno zemljište ili neke druge probleme u poslovanju poljoprivrednika, no smatramo da su oni ipak upozoravajući i da je važno da policija krivce što prije pronađe i slučajeve razjasni. Naime, poljoprivrednici se ionako teško nose sa tržišnom utakamicom, borbom protiv jake konkurencije, te im bilo kakav dodatni problemi samo još više uništavaju moral i vjeru u poštivanje zakona i ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Mi kao HPK pozivamo poljoprivredne proizvođače koji imaju bilo kakav pritisak ili prijetnje od nepoznatih osoba zbog svog poslovanja, proizvodnje i slično da nam se jave kako bi ovakve stvari prevenirali te što prije upozorili nadležne institucije i javnost. To je jedan od naših zadataka i misija postojanja HPK – zaštita poljoprivrednih proizvođača.