Obavijest – Plavi dizel – odobrenje kvota

Objavljeno: 29.09.2023.

Ministarstvo poljoprivrede je početkom 2023. godine temeljem analize podataka o korištenju dodijeljenih količina plavog dizela za 2022. godinu izradilo novi izračun potreba za plavim dizelom za namjene u poljoprivredi s obzirom na vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Podaci iz analize pokazali su da su dodijeljena prava na potrošnju plavog dizela nedostatna u usporedbi s povećanim potrebama posebno u ekstremno nepovoljnim vremenskim uvjetima, od mraza, suše, tuče, nevremena, poplava koje sve godine pogađaju naše poljoprivrednike i uzrokuju velike štete u poljoprivrednom proizvodnji što zahtjeva intenzivnije korištenje razne poljoprivredne mehanizacije i povećani broj prohoda na poljoprivrednim površinama radi osiguranja proizvodnje hrane.

Kako bi se omogućilo neophodno povećanje dodijeljenih količina već u 2023. godini Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribarstvu koji je dostavljen Ministarstvu financija radi žurnog pokretanja postupka njegova donošenja, koji zahtjeva i provedbu javnog savjetovana.

Ministarstvo financija provelo je postupak javnog savjetovanja te je dostavilo Ministarstvu poljoprivrede na suglasnost Nacrt prijedloga pravilnika o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel.

U skladu s odredbama izmjena Pravilnika Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 30. rujna 2023. godine treba uskladiti odobrene količine plavog dizela za namjene u poljoprivredi, koje su poljoprivrednicima dodijeljene početkom ove godine, sa novo utvrđenim jediničnim količinama.