Natječaj za europske ekološke nagrade i eko proizvođače otvoren za čak 8 kategorija od danas do 8. lipnja

Objavljeno: 25.03.2022.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik udruženja Copa Cogeca Mladen Jakopović sudjelovao je danas 25. ožujka 2022. godine u Birselu te zajedno s  europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim otvorio natječaj za nagradu za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.

„Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC), Europski odbor regija (CoR), COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe zajedno su pokrenuli projekt prve ekološke nagrade EU-a. Ove nagrade zamišljene su kao nastavak Akcijskog plana za razvoj ekološke proizvodnje, koji je Komisija odobrila 25. ožujka 2021., a kojim je najavljeno uvođenje takvih nagrada za podizanje svijesti o ekološkoj proizvodnji i povećanje potražnje za ekološkim proizvodima“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović nakon sastanka.

Ukupno će se dodijeliti osam nagrada u sedam kategorija, uključujući nagradu za najboljeg ženskog ekološkog poljoprivrednika, najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika, najbolju ekološku regiju, najbolji ekološki grad, najbolji ekološki bio-kvart, najbolji ekološki SME, najboljeg prodavač ekološke hrane te najboljeg ekološkog restoran. Rok za prijave otvoren je  danas 25. ožujka do 8. lipnja ove godine, a proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada bit će organizirana na “Dan ekoloških proizvoda u EU-u” 23. rujna 2022. Žiri koji odlučuje o konačnim pobjednicima, činit će predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije, Europske komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.

Jakopović je u svom govoru naglasio kako je i sam ekološki poljoprivrednik iz Hrvatske te je jako zadovoljan što je Komisija objavila ambiciozan plan za postizanje 25 posto ekološkog poljoprivrednog zemljišta do 2030. godine.

„Posebno me raduje da potražnja za eko proizvodima kod zahtjevnih EU potrošača raste. Kako bi podržali veći broj europskih poljoprivrednika za prelazak na eko poljoprivredu mora postojati koordinirana aktivnost između svih: institucija EU-a, nacionalnih institucija, poljoprivrednika, zadruga, prerađivača, trgovaca na malo, sveučilišta i istraživačkih centara. Ekološki poljoprivrednici suočeni su s brojnim izazovima, a suočavaju se s učincima klimatskih promjena koliko i njihove kolege iz konvencionalne poljoprivrede. Istraživanje i inovacije ključni su za postizanje naših ciljeva i  za pomoć ekološkim poljoprivrednicima da se suoče sa svojim izazovima. Jedan od najvažnijih alata je zasigurno i komunikacija. Zato uistinu vjerujem da je stvaranje Nagrade EU za organske proizvode sjajna ideja! Moramo prenijeti europskim građanima sve velike inovacije, projekte i ideje koje su europski ekološki poljoprivrednici već implementirali kako bi unaprijedili ovaj sektor, izjavio je Jakopović.

Više informacija o tome kako se prijaviti i tko se sve može prijaviti, kriteriji prihvatljivosti i dodjele nagrada navedeni su na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_en