Naša predstavnica Marija Cafuk nominirana za najinovativniju EU poljoprivrednicu

Objavljeno: 12.02.2021.

Hrvatska proizvođačica varaždinskog zelja Marija Cafuk iz Vidovca kod Varaždina, koja je u javnosti poznata i kao dobar primjer iz prakse u poljoprivredi jer se bavi među ostalim i očuvanjem starih sorti varaždinskog zelja, hrvatski je kandidat na najinovativniju poljoprivrednicu u EU. Ovaj izbor organizira najveće krovno udružene EU poljoprivrednika i zadruga Copa-Cogeca, čije je član Hrvatska poljoprivredna komora. 

„Hrvatska poljoprivredna komora ponosna je što je naša kandidatkinja nominirana za najinovativniju poljoprivrednicu u EU. HPK je Mariju Cafuk prijavila jer smo u njoj prepoznali sve vrijednosti koje imaju moderni poljoprivredni proizvođači u EU. Kao članica Copa-Cogeca-e vjerujemo da ćemo kroz ovaj izbor i idućih godina pokazati da među hrvatskim poljoprivrednicama ima velik broj onih koje mogu predstavljati našu zemlju na ovom izboru“, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.  

Copa-Cogeca je ovih dana objavila imena pet finalista za 6. izdanje nagrade Inovaciju za poljoprivrednice – uz podršku Corteve Agriscience. Kroz ovogodišnju nagradu želi se pokazati kako žene poljoprivrednice potiču razvoj novih poslovnih modela i svoju aktivnu ulogu u suočavanju s najvećim izazovima u poljoprivrednim i šumarskim klimatskim akcijama.

Komentirajući natječaj, Lotta Folkesson, predsjednice Ženskog odbora COPA-e, je izjavila:

„Svakim novim izdanjem ovog natjecanja impresioniramo se  raznolikošću i kvalitetom projekata koji nam se prijavljuju iz cijele EU. Među više od četrdeset pristiglih prijava, ove je godine izbor bio vrlo težak. Iz godine u godinu vidimo da žene u poljoprivredi ne samo da stvaraju i održavaju ekonomski isplative farme, već također pokušavaju razviti projekte koji imaju snažne ekološke i socijalne dimenzije. Zbog toga i danas trebamo potaknuti više mladih žena da se pridruže našim redovima. Ovom nagradom želimo poslati jasnu poruku ženama iz EU-a: odvažite se na poljoprivredu! ”.

Najbolji kandidati u najužem izboru su:

 1. Boglárka Biró iz Mađarske. Šumarski inženjer s 21-godišnjim iskustvom kombinirajući svoja profesionalna i osobna iskustva u održivoj poljoprivredi i šumarstvu.

2. Marija Cafuk iz Hrvatske. Poznata uzgajivačica kupusa koja je također demonstrirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi.

3. Nazaret Mateos Alvares iz Španjolske. Ekološka uzgajivačica gljiva, koji radi po principima kružnog gospodarstva i bez otpada.

4. Immacolata Migliaccio iz Italije. Ekološka poljoprivrednica koji optimizira uporabu digitalnih tehnologija u uzgoju svojih usjeva.

5. Ines Theunis iz Belgije. Stočarka koja vlastitom etiketom mesa doprinosi održivoj i kružnoj proizvodnji kako bi prikazala ukupnu priču koja stoji iza proizvodnje mesa.

Pobjednik će biti objavljena 10. ožujka 2021. putem internetskog događaja.

Inspirativni popis svih projekata pristiglih za ovo 6. izdanje Nagrade za inovacije za poljoprivrednice bit će prisutan na web stranici u narednim danima, a možete ga pogledati na ovom linku  https://womenfarmersaward.eu/