Mljekari upozorili ministra financija Marića i ministricu poljoprivrede Vučković da sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove proizvodnje, a to proizvodnju mlijeka dovodi u pitanje

Objavljeno: 18.05.2022.

Predstavnici mljekarskog sektora Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković te predstavnicima trgovačkih lanaca i industrije mlijeka na kojem se razgovaralo o teškom stanju u proizvodnji mlijeka. Predstavnici HPK upozorili su na izuzetno teško stanje u stočarstvu, posebice u proizvodnji mlijeka te su od predstavnika države zatraži konkretna rješenja budući da otkupna cijena mlijeka ne prati cijenu mlijeka na polici, koja je daleko veća. Upozorili su kako su svi troškovi nadišli sposobnost proizvođača mlijeka da održe proizvodnju što bi moglo rezultirati novim dramatičnim padom proizvodnje i zatvaranjem farmi.

„U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broj mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina. Izrazilo smo potrebu intenziviranja potpora, ulaganja u investicije vezane uz održive izvore energije iz poljoprivrede i osiguranje kvota za iste, kao i važnost pojačanog nadzora prodaje poljoprivrednih proizvoda te kontroliranja oznaka na hrani kako bi se smanjilo obmanjivanje kupaca, upozorili su predstavnici HPK.

Mljekari su među ostalim ministru financija Zdravku Mariću i ministrici poljoprivrede Mariji Vuković objasnili kako su cijene proizvodnje i ulaznih troškova duplo uvećani. Upozorili su kako su u posljednjih deset godina propali mali proizvođači, a sadašnjim tempom i politikama koje se provode došao je red na propadanje i većih mliječnih farmi. Dosadašnji predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar istaknuo je kako sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove koji su pogodili sektor.

„Troškovi investicija, mehanizacije, električne energije, mehanizacije rasli su za 100 posto.  Nekoliko puta smo upućivali na problematiku obnovljivih izvora energije i potrebe smanjenja ulaznih troškova na koje država može utjecati. Ministarstvo poljoprivrede je učinilo dosta u zadnje tri godine, ali to nije dovoljno, posebice jer su nas zahvatile dvije krize na globalnom tržištu hrane i energenata kao i rat u Ukrajini“, kazao je Rešetar.

 
Predstavnici industrije mlijeka na sastanku su iznijeli podatak kako je otkupna cijena u godinu dana od lipnja prošle godine do danas povećana 28 posto. Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i preko 300 posto. Slične probleme imaju i proizvođači u Njemačkoj i Francuskoj. U industriji mlijeka naglašavaju kako je teško i nemoguće preliti rast troškova u proizvodnji na potrošače, zbog čega je potrebno da država kroz mjere pomoći i različite alate pomogne tamo gdje će se najviše pomoći – a to je razvoj primarne proizvodnje.

Na sastanku je upozoreno kako je Hrvatska imala 26 mljekara, a danas ih je ostalo tek deset.

Mljekari su ponovili kako je zbog ove dramatične situacije i zaustavljanja pada broja proizvođača i proizvodnje potrebno da otkupna cijena mlijeka bude povećana. Posebno zato što će se svi ratarski troškovi, koji također rastu, na jesen još dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka. Isto tako smatraju da je potrebno sniziti PDV na mliječne proizvode koji je sada 25 posto i najveći je u EU. Među rješenjima mljekari su predložili i snižavanja troškova za investicije u proizvodnji obnovljivih izvora energije i povećanje kvota za poljoprivrednike, jer bi se i na taj način utjecalo na stabilniji dohodak.
Ministar Marić je mljekarima obećao  kako će on osobno, zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković podržati neke od prijedloga, koje je moguće provesti u kratkom roku. Naglasio je kako država mora dati svoj doprinos i otvoriti prostor za podizanje efikasnosti sektora– i to kroz bolje uređenje pitanja poljoprivrednog zemljišta, punjenje praznih štala,  investicija u solare, ali i da će vidjeti što se može napraviti u smislu smanjenja poreza, kako bi se utjecalo na zaustavljanje ovih negativnih trendova u proizvodnji mlijeka.