Mladen Jakopović ponovo izabran za potpredsjednika udruženja COPA

Objavljeno: 23.09.2022.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović danas je, 23. rujna 2022. godine u Briselu ponovno izabran za potpredsjednika Copa organizacije, većinom glasova 27 država članica. Jakopović će tako nastaviti svoj drugi potpredsjednički mandat na ovoj funkciji te će u organizaciji Copa u svojstvu potpredsjednika biti zadužen za predstavljanje COPA organizacije za područja ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

 „Poljoprivrednici EU, članovi Copa organizacije, prepoznali su još jednom dosadašnji rad Hrvatske poljoprivredne komore te sam izuzetno ponosan što sam na izborima, koji su održani u petak, drugi put izabran na funkciju potpredsjednika Cope. Dokaz je to da je HPK u nekoliko godina koliko smo članica COPA-e napravila ogroman pomak u borbi za interes hrvatske poljoprivrede i ovaj uspjeh pripisujem svim članovima HPK , našim Odborima koji se svakodnevno bore za interes hrvatske poljoprivrede u Hrvatskoj i u EU, izjavio je u petak predsjednik HPk Mladen Jakopović.

Jakopović ističe kako će zajedno s sadašnjom predsjednicom Copa organizacije Christiane Lambert, te ostalim novoizabranim potpredsjednicima iduće dvije godine još snažnije predstavljati naše poljoprivrednike na EU razini.

„Iduće dvije godine od izuzetne su važnosti za poljoprivredu EU obzirom na okolnosti u kojima se nalazi europska poljoprivreda jer se donosi nekoliko važnih strategija i provode snažne reforme koje će imati  dugoročni značaj za poljoprivrede EU i Hrvatske. Isto tako EU poljoprivreda pod snažnim je utjecajem svih negativnih posljedica globalnih poremećaj na svjetskom tržištu hrane te negativnog utjecaja rata u Ukrajini na svjetsku i europsku poljoprivredu zbog čega je važno donositi odluke na dobrobit europskih i hrvatskih poljoprivrednika“, izjavio je nakon izbora predsjednik HPK Mladen Jakopović.  

COPA (Committee of Professional Agricultural Organisationsje europsko udruženje poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. Ciljevi udruženja odnose se na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Europskom Komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU. Predsjedništvo se redovito sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja (poput vanjskih trgovinskih odnosa Europske unije, itd.).

Hrvatska poljoprivredna komora putem stručnih grupa Copa može aktivno sudjelovati u u radu 44 radnih grupa Copa i 14 grupa civilnog dijaloga Europske komisije. U svim svojim dosadašnjim govorima i nastupima Jakopović je stavljao naglasak na važnost suradnje između država i zajednički nastup prema EU institucijama.

Najstarije ekološko imanje Zrno dobitnik nagrade za EU ekološku poljoprivredu

Predsjednik HPK Mladen Jakopović ujedno je danas sudjelovao i u dodijeli nagrada za najbolje ekološke poljoprivrednike na razini EU – EU Organic Awards. Nagradu za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europskoj uniji, među ostalim poljoprivrednicima dobio je i hrvatski predstavnik David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj.

Pejić je jedini predstavnik iz Hrvatske koji se natjecao, a objava pobjednika u sedam kategorija nagrade EU Organic Awards održana je danas u Bruxellesu.

„Nagrada je pokrenuta kako bi EU dao priznanje najinovativnijim poljoprivrednicima koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i klimu te ostvarivanju ciljeva europske Strategije od polja do stola i Strategije za bioraznolikost. Europska komisija je danas po prvi puta dodjelila ove nagrade – EU Organic Awards kako bi podržala prošlogodišnji Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede“, ističe Jakopović.

Tvrtka Zrno nalazi se u Dubravi u Zagrebačkoj županiji, gdje se na 22 hektara primjenom inovacija uzgaja oko 60 različitih poljoprivrednih kultura. Upravo Zrno posjeduje najveći ‘no-till’ (bez obrade tla) biointenzivni vrt u regiji te je usredotočeno na energetsku samodostatnost, istraživanje i koncept ‘od polja do stola’.

Na imanju s 39 zaposlenika, prerađuje se i povrće u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te gotova jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla, a mogu se isprobati u prvom i jedinom hrvatskom certificiranom ekološkom restoranu Zrno bio bistrou u Zagrebu.