Ministarstvo poljoprivrede nije uvažilo zahtjeve poljoprivrednika za provedbu mjere 21

Objavljeno: 09.11.2020.

Hrvatska poljoprivredna komora nezadovoljna je što Ministarstvo poljoprivrede nije uvažilo potrebe i prijedloge hrvatskih poljoprivrednika da se izvrši hitna izmjena Uvjeta prihvatljivosti ( članak 2, stavak 1.1, točka c.) iz Natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“.

„Zadovoljni smo što je Ministarstvo poljoprivrede rok za prijavu prolongiralo do 11. studenoga do 12 sati, no moramo izraziti naše nezadovoljstvo što se nisu uvažile potrebe i zahtjevi naših poljoprivrednika koji su nam poslali brojne pritužbe na predmetni natječaj. Prošlog tjedna smo upozorili kako se na žiro račun poslovnog subjekta ostvaruje cjelokupni priljev svih sredstava, koji često i nemaju veze s maloprodajom i/ili veleprodajom, jer uključuju i sredstva iz različitih potpora, prodaju osnovnih sredstava, kredita, pozajmica, kompenzacija i slično te takva vrsta priljeva po žiro računu uopće ne odražava realno stanje poslovnog subjekta, odnosno ne mogu pokazati pad ili rast poslovanja. Stoga smo i zatražili hitnu izmjenu Uvjeta prihvatljivosti za oba natječaja kako bi pomoć predviđena ovom mjerom došla do stvarnih/realnih proizvođača pogođenih krizom od Covida-19“, kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović.  

Stav HPK je i dalje takav da smatramo kako je bilo potrebno napraviti hitne izmjene kako se ne bi doveli u situaciju da predložene potpore, po sadašnjem prijedlogu, u konačnici ne stignu do proizvođača koji su zaista u poslovnim problemima uzrokovanima pandemijom  Covida-19. I dalje smo uvjereni da će sadašnji, neizmijenjeni natječaj dovesti do situacija da ove ciljane potpore u konačnici ne dođu do proizvođača koji su uistinu imali ogroman pad prometa, te će se kroz provedbu proširiti na veliki broj korisnika što ne odražava i realno stanje poslovanje poljoprivrednika, ponavljaju iz HPK.

Podsjećamo kako je naš prijedlog bio da hitne izmjene trebaju biti napravljene tako da obuhvate slijedeće prijedloge HPK:

  1. c) Korisnici u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine (uključujući 30. rujna) imaju evidentirano smanjenje ostvarenog prometa (maloprodaja i veleprodaja) od minimalno 15%, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna , u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. –„MSP-vi“
  2. c) Korisnici u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine (uključujući 30. rujna ) imaju evidentirano smanjenje ostvarenog prometa (maloprodaja i veleprodaja) od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna , u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini – „POLJOPRIVREDNICI“.