Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev HPK iznašlo dodatna sredstva za sve stočare koji nisu dobili COVID potpore

Objavljeno: 17.01.2022.

Hrvatska poljoprivredna komora uputila je prošli tjedan dopis Ministarstvu poljoprivrede te je prezentirala argumente i zatražila dodatna sredstva za isplatu Covid potpora za više stotina stočara koji nisu dobili ovu potporu zbog grešaka tijekom prijave za njih i ispunjavanja zahtjeva.

„Dobili smo potvrdu da je Ministarstvo poljoprivrede pronašlo dodatna sredstva na temelju našeg zahtjeva u kojem smo zatražili da svi stočari, koji nisu dobili covid potporu do 31. 12. 2021. godine, istu dobiju naknadno. Ovim putem zahvaljujemo se djelatnicima Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što su uvažili argumente HPK, koju je posljednjih dana kontaktirao veliki broj naših članova – stočara koji nisu dobili ovu, za njihovo poslovanje važnu, potporu“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Podsjećamo kako je odluke o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 krenula zaprimanjem zahtjeva 4.12.2021. godine. Obavijest je objavljena 5.12.2021. godine na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a zaprimanje Zahtjeva trajalo je do 13.12.2021. godine. Prema prikupljenim podacima više stotina stočara nije dobilo potporu jer nisu predali svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme. Isti se Zahtjev za potporu podnosio Agenciji putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije izravno ili u podružnicama Agencije, korištenjem stručne podrške od strane djelatnika Ministarstva poljoprivrede ili djelatnika HAPIH-a.

U NN br.131/21 u objavi Pravilnika, bio je stavljen samo Prilog I kojeg su poljoprivrednici poslali, međutim dio poljoprivrednika nije dobro shvatio zahtjev za dostavu sve potrebne dodatne dokumentacije što je dovelo do zabune i  greške prilikom ispunjavanja zahtjeva. Sukladno navedenom, Ministarstvo je ipak uvažilo argumente i pronašlo rješenje prema kojem će se pomoći proizvođačima mlijeka kojima nisu isplaćene ove potpore, ističu u HPK.