Maslinari i uljari traže isplatu svih potpora i administrativno rasterećenje proizvođača

Objavljeno: 17.06.2024.

Odbor za maslinarstvo i uljarstvo HPK održao je svoju sjednicu na kojoj se razgovaralo o zahtjev za sastanak maslinara sa novim ministrom poljoprivrede, poticajima u sektoru maslinarstvo za 2024. godinu, te katastru maslinika. Na sjednici je bilo rasprave i oko administrativnom rasterećenju OPG-ova, Pravilniku o IAKS mjerama – oko prodaje maslinovog ulja te konkurentnosti proizvodnje i prerade maslinovog ulja

„Na sastanku je naglašeno kako kasne poticaj za maslinarstvo i uljarstvo te se traži jasan odgovor zašto potpore kasne i hoće li biti isplaćene u cijelosti. Članovi Odbora predložili su da se o svim problemima u sektoru, sa novim ministrom Josipom Dabrom, razgovara na sastanku, a predložen je datum 26. lipnja 2024. godine, objavljeno je iz HPK. 

Članovi Odbora složili su se kako su potrebne hitne izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu. Naime, kako su istaknuli, Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog odbora da uz svu dokumentaciju koja se traži moraju predati i račun o prerađenoj proizvodnji maslina. Također, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima poticaja te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama.

„Tražimo da se od strane APPRRR, svake godine pošalje koliko će tko dobit poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje“, izjavio je predsjednik Odbora Damir Buntić. 

Kada je riječ o Katastru maslinika, članovi Odbora zahtijevaju od  Ministarstvo poljoprivrede da ih upozna sa rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a kao i da dobiju informacije o tome kakvi su podaci prikupljeni vezano za proizvodnju maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

„Na zadnjem sastanku dogovoreno je da će, ukoliko će uljare slati podatke (imenom i prezimenom maslinara) o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, da se istima, u 100 posto iznosu trebaju podmiriti troškovi radne snage koja će to raditi. Druga opcija je da Ministarstvo poljoprivrede zaposli osobe koje će u narednom periodu, od najmanje 3 godine iste radnje provoditi. Ponovili smo, kao i na prethodnim sastancima, da uljare neće raditi ove poslove jer to zahtjeva dodatni trošak. Potrebno je promijeniti sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora“, izjavio je Buntić

Iz Odbora ističu kako je na prethodnim sastancima istaknuto kako uljare nisu ovlaštene davati potvrde o kvaliteti i razvrstavanju maslinovog ulja, jer takve potvrde mogu davati jedino ovlašteni laboratoriji. U 2024. godini uljare neće davati ovakve potvrde jer je, kako kažu, to kršenje zakona.

Uz ovakve potvrde se obavezno treba dostaviti i fiskalni ili transakcijski račun o količini prerađenih maslina, te kao i do sada račun o prodanim količinama maslinovog ulja. Zato je potrebno pojednostavljenje i smanjenje administrativnog tereta vezanog uz popunjavanje potvrda, dok bi država trebala pružiti podršku radi dobivanja vjerodostojnih podataka. Prijedlozi su usmjereni na prikupljanje podataka putem obrasca ili preko APPRRR i Savjetodavne službe, obavljeno je sa sastanka Odbora.

„Bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje predano na otkup nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove“, jedan je od ključnih zaključaka Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK.

Istaknuto je kako je potrebno smanjiti PDV na preradu maslina, jer sve maslinarske zemlje EU imaju duplo i više manji PDV za preradu maslina. Smanjenje PDV-a bi pomoglo sektoru maslinarstva da bude konkurentniji, dok bi za državu to bila simbolična svota.

Nerješeni imovinsko pravni odnosi poljoprivrednog zemljišta u Dalmaciji, i drugim dijelovima RH,  predstavljaju veliku kočnicu za provođenje svih zakon vezanih za poljoprivredu te ako se isti ne riješe ne možemo govoriti o bilo kakvom “velikom” napretku poljoprivrede u ovom dijelu RH. Molimo resorno ministarstvo i druga ministarstva da se usklade i počnu riješavati ovaj veliki problem, zaključak je sastanka.