Kasni isplata potpora – eko shema, tražimo isplatu u zakonskim rokovima i iznosima, te odluke u kojima će se jasno vidjeti što je isplaćeno

Objavljeno: 18.05.2024.

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore, sa svoje sjednice, traži od Ministarstva poljoprivrede isplatu svih potpora – posebice eko shema, koje kasne. Od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju se traži kontrola i isplata u zakonskim rokovima te iznosima kao i da poljoprivrednici dobiju odluke sa svim isplaćenim stavkama, kako bi jasno i transparentno mogli znati što će dobiti. Upravni odbor će čim se formira nova Vlada tražiti  sastanak sa novim ministrom, kako bi se nastavili razgovori oko zahtjeva koje je prije izbora Vladi uputila HPK.

Imamo jako puno upita poljoprivrednika sa terena vezano za kašnjenje isplate potpora, posebice eko shema. Hrvatska ima strateški plan i pravilnike u kojima jasno piše kolike iznose trebamo dobiti, a od Agencije se traži kontrola i isplata u zakonskim rokovima i iznosima te jasne odluka o planiranoj isplati potpora i to prema točnim stavkama, kako bi naši poljoprivrednici mogli znati što će dobiti. Nadalje očekujemo od APPRRR, da se u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu svakom PG izda dokument: Izračun očekivanog iznosa potpore.

Imamo Strateški plan i pravilnike, a u pravilnicima jasno piše kolike iznose trebamo dobiti. Tražimo samo da se isplati ono što u pravilniku i zakonskim aktima piše, odnosno da se potpore isplate u zakonskim iznosima i u zakonskom roku, te da poljoprivrednici dobiju odluka o planiranoj isplati potpora – prema točnim stavkama koje im se isplaćuju“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.