Jakopović predvodio sastanak Cope Cogece s povjerenicom za financijsku stabilnost i tržište kapitala EU

Objavljeno: 16.12.2020.

Copa i Cogeca, krovno udruženje europskih poljoprivrednika, održalo je u utorak 15. prosinca 2020. godine sastanak s Mairead McGuinness povjerenicom za financijsku stabilnost i tržište kapitala EU. Sastankom je vodio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, kao nedavno imenovani potpredsjednik ovog udruženja, zadužen za predstavljanje COPA organizacije za područja ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

Predsjedništvo Copa Cogece na početku se zahvalilo njemačkom predsjedništvu Vijeća u odlasku,  posebno ministrici Juli Klöckner za sjajan rad i zalaganje tijekom njihova mandata.

„Europski poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge cijene važan napredak postignut pod njemačkim predsjedanjem EU u pogledu donošenja važnih odluka vezanih za ZPP-a, kao i ostalih ključnih politika vezane za poljoprivredu i hranu. EU poljoprivrednici vjeruju da će pregovori oko trijaloga  poljoprivrednicima dati jasne smjerove buduće ZPP-a, uz jednostavniju i manje kompliciranu poljoprivrednu politiku EU. Eko-sheme bi trebale pružiti poticaje poljoprivrednicima da poboljšaju svoju ekološku održivost bez ugrožavanja njihove konkurentnost i prihoda od poljoprivrede, izjavio je na sastanku Mladen Jakopović.

Čelnice Copa Cogece istaknuli su da je potrebno zajamčiti brzu i nesmetanu provedbu tranzicije ZPP-a tijekom sljedeće dvije godine, te da je potrebno da se uskladi s gospodarskim oporavkom i tranzicijom prema održivijoj poljoprivrednoj proizvodnji sukladno ciljevima Zelenog plana.

„ Svjesni smo važnosti koju Komisija pridaje pitanjima zaštite okoliša i klime i namjere da svim politikama doprinese tim ciljevima. Hrvatska, poput ostalih država članica, podržava klimatske ambicije, koje su dio trenutnih mjera uvjetovanja i usluga ekosustava u okviru trenutne ZPP-a. U tom pogledu imamo ozbiljnu zabrinutost zbog predloženog delegiranog akta o taksonomiji u vezi s poljoprivredom, jer nadilazi zahtjeve trenutne i predložene buduće ZPP-a. Čvrsto smo uvjereni da se uvjeti koji se odnose na poljoprivredu moraju utvrditi u okviru ZPP-a i uz konzultacije s predstavnicima sektora. Financijsko zakonodavstvo mora biti usklađeno sa ZPP-om i ne smije uvoditi dodatna pravila, istaknuo je Jakopović.

Na sastanku je zaključeno kako je sličan pristup potreban  i šumarstvu, posebno imajući u vidu da je šumarstvo regulirano na nacionalnoj razini i da se supsidijarnost mora strogo poštivati.