Izabrana nova ministrica

Objavljeno: 19.07.2019.

Saborski Odbor za poljoprivredu u petak je većinom glasova podržao imenovanje Marije Vučković za ministricu poljoprivrede. Za imenovanje je glasovalo sedam članova odbora, a četiri protiv. 

Predsjednik HPK , Mladen Jakopović prisustvovao je sjednici Odbora te izrazio želju za kvalitetnom daljnjom suradnjom.

Premijer Andrej Plenković dao je podršku budućoj ministrici te je rekao kako smatra da će Vučković sa svojim svojim stručnim, političkim i upravljačkim iskustvom vrlo kvalitetno obavljati sve poslove koji se tiču nadležnosti ministrice poljoprivrede, i to na način da ćemo kao i do sada biti na razini rješavanja pitanja koja su važna u ovom gospodarskom sektoru.

Vučković je kazala kako u Ministarstvu rade novu razvojnu strategiju, da će provesti digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme te da će i dalje raditi s ribarima na iskorištavanju fondova, na poboljšanju njihova položaja i izraditi odgovarajući strateški plan za novo programsko razdoblje. Žele, kaže, ugovoriti u cijelosti dostupnu alokaciju iz programa ruralnog razvoja vrijednu 2,4 milijarde eura, od čega se 85 posto financira iz fondova EU, a 15 posto iz državnog proračuna.

Vezano za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, navela je da je dosad Ministarstvo odobrilo 185 na raspolaganje, a još ih je 200 u procesu. Ministarstvo, kaže, ima najavljeno za vrlo skoro pokretanje natječaja u 55 jedinica lokalne samouprave. Vučković je istaknula da je Ministarstvo u procesu izrade detaljnog zahtjeva za dobivanje tri godine odgode prodaje zemljišta strancima.

Cijeli prilog možete pogledati na sljedećoj poveznici: http://vijesti.hrt.hr/529154/marija-vuckovic-predstavila-se-odboru-za-poljoprivredu?jwsource=cl

(izvor:HRT)