Hrvatska poljoprivredna komora na redovnoj skupštini Copa-Cogeca

Objavljeno: 14.02.2020.

Članovi Copa-Cogece nisu previše optimistični kada je u pitanju Zeleni sporazum

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, zadužen za izradu Zelenog sporazuma, te strategije Od polja do stola sudjelovao je u petak,  14. veljače 2020. u radu skupštine krovnog udruženja EU poljoprivrednika Copa-Cogeca, koja je održana u Bruxellesu.

Timmermans je članovima Copa-Cogece najavio kako mu je želja da jasnije komunicira ciljeve Zelenog sporazum te da mu je izuzetno važno čuti mišljenje i stavove poljoprivrednog sektora, što je i razlog da je sudjelovao u radu skupštine. Posebno je naglasio kako su pojedini proizvođači nepravedno oslabljeni u lancu vrijednosti.

„Zalažem se za pametna gospodarstva, preciznu poljoprivredu, a moje je mišljenje da će Zeleni sporazum pomoći, osim zaštiti okoliša i brendiranju i pozicioniranju proizvoda europskih proizvođača na globalnoj razini“, kazao je.

Članovi Copa-Cogece nisu previše optimistični kada je u pitanju Zeleni sporazum. Iskazali su  nezadovoljstvo s ogromno količinom dokumenata o kojima se odjednom raspravlja te slabom informiranošću na terenu, kao i nedovoljnom razinom educiranosti stručnjaka koji bi trebali prenijeti i implementirati nove mjere. Najviše ih zabrinjava uvoz roba u EU koji ruše cijene i ne zadovoljavaju EU standarde.

Potpredsjednik Timmermans je kazao kako, primjerice ugovor s Mercosurom može dati pozitivan doprinos i veću cijenu domaćim EU proizvođačima. Smatra kako je potrebno informirati europske potrošače kroz oznake i označavanje standarda europske proizvodnje. Timmermans smatra kako bi prijelazni investicijski Fond, koji bi trebao biti izvan proračuna za ZPP, a trebao bi iznositi  7,5 milijardi eura mogao doprijeti prilagodbi gospodarstava na zeleniju i održiviju proizvodnju.

Predstavnica Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić ukratko je predstavila stanje poljoprivrede u RH. Kazala je kako se Hrvatska odredila kao GMO slobodna zemlja, te da je naša poljoprivreda strukturirana od malih i srednjih gospodarstava s raznolikom proizvodnjom po gospodarstvu, pri čemu je više od 50 posto Natura 2020 područja i već sada predstavlja sve ono što Komisija želi u budućnosti postići.

Međutim, u isto vrijeme zbog ogromnog uvoza jeftinijih proizvoda, proizvodnja je ispod svake razine samodostatnosti, poljoprivredna gospodarstva su nekonkurentna na tržištu i ruralna područja proživljavaju agresivnu depopulaciju, kazala je Tajana Radić.

HPK smatra kako za sada nedostaje konkretnih okolišnih i financijskih projekcija od strane Komisije te da se odluke ne bi smjele donositi bez znanja o mogućim posljedicama kada je riječ o Zelenom sporazumu i novim pravilima.

Skupština Copa- Cogece zadržali su jedinstven stav je da proračun za nove zahtjeve zelenih mjera mora biti veći te da uvozna tržište EU mora zadovoljavati stroge kriterije kvalitete.