HPK: Zadiranje u potpora poljoprivredi nanosi trajnu štetu proizvodnji

Objavljeno: 04.11.2019.

Hrvatska poljoprivredna komora dijeli stav hrvatskih poljoprivrednika kako je bilo kakvo zadiranje ili smanjivanje proračuna za poljoprivredu, u dijelu koje se odnosi na moguće smanjivanje potpore, štetno za sektor poljoprivrede i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. Smatramo kako su pokazatelji u hrvatskoj poljoprivredi poprilično loši i u većini sektora se nastavljaju negativni trendovi, pada nam broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka. Zbog toga je potrebno da Vlada uvaži sve negativne trendove i pokazatelje te ne uzima niti jednu kune potpora poljoprivrednicima, koji se ionako teško nose s jakom globalnom konkurencijom, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Ono što je važno da Ministarstvo poljoprivrede našim članicama pojasni u kojem dijelu će proračun za poljoprivredu biti manji za 4 posto, te da nam daju argumentirane informacije i garancije da ovo smanjenje ne zadire u potpore, kao što to tvrdi ministrica poljoprivrede Marija Vuković, ističu u HPK.

Pozdravljamo smanjivanje proračuna, ako se ono stvarno odnosi samo na uštede na troškovima administracije, materijalne troškove i slično. No, izričito se protivimo smanjivanju bilo kakvih prava na potpore samim proizvođačima. Vjerujemo da će ministarstvo poljoprivrede biti transparentno te nam obrazložiti svoj stav oko smanjivanja proračuna. Želimo da nas Vlada uvjeri kako su istinski uz hrvatskog poljoprivrednika i hrvatsku proizvodnju, ističu u HPK.

HPK smatra kako je potrebno transparentno izaći sa svim podacima i stalno objašnjavati mehanizme isplate potpora, posebice u dijelu novca koji dolazi iz EU i onog dijela koji se odnose na nacionalnu komponentu potpora. Vrlo često i to može biti nejasno i loše iskomunicirano prema poljoprivrednim proizvođačima, što stvara dodanu konfuziju i strah da Vladi RH nije stalo do poljoprivrede i proizvodnje, kažu u HPK.

Naš je stav kako u ovom trenutku, kada imamo problema sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji ne funkcionira, te u trenutku kada na police naših trgovina sve više dolaze uvozni proizvodi, zbog čega nam padaju brojne proizvodnje važno da svim imamo jedinstveni stav kako nama je potrebna nova strategija razvoja poljoprivrede. Posebice, je važno da jedinstveni stav imamo prema Europskom komisiji, a u svjetlu usvajanja novog ZPP oko kojeg je potrebno postići konsenzus i više razgovarati.

HPK se kroz svoje članstvo i aktivno djelovanje u organizacija Copa Cogece-a bori za interes hrvatske poljoprivrede, te smo spremni zastupati i lobirati za naše interes na EU razini i dalje, za što nam je potrebna podrška svih poljoprivrednih udruženja i dionika, zaključak je HPK.