HPK sudjelovala na radnoj skupina za mlijeko i mliječne proizvode

Objavljeno: 11.10.2019.

Prosječne cijene mlijeka u Europi su se stabilizirale posljednjih mjeseci

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su na Radnoj skupini za mlijeko i mliječne proizvode u Europskoj komisiji na kojoj je se vodila rasprava u stanju u proizvodnji i trženju mlijeka i mliječnih proizvoda, te drugim aktualnostima u ovom sektoru. Radnoj skupini prethodio je sastanak u organizaciji Copa Cogeca, čiji je Hrvatska poljoprivreda komora punopravni član.

Europska Komisija za razdoblje od 2021. do 2027. predlaže dodjelu 10 milijardi eura za hranu i prirodne resurse, uključujući bioekonomija u okviru programa Obzor Europa, a tu šansu trebala bi iskoristiti i Hrvatska. Do sada je već deset zemalja EU uvelo bioekonomiju u svoja plaćanja u drugom stupu, a Hrvatska poljoprivredna komora u tome vidi i šansu za hrvatske poljoprivrednike, izjavio je nakon sastanku u Bruxellesu Igor Rešetar, predsjednik Radne skupine za mlijeko Hrvatske poljoprivredne komore.

S obzirom na konstantan pad proizvodnje mlijeka, broja grla i broj proizvođača u odnosu na EU prosjek, potrebno je hitno poduzimanje mjera od strane Ministarstva poljoprivrede RH, a jedan od načina je i financiranje solarnih panela i bioplinskih postrojenja na poljoprivrednim gospodarstvima. Potrebno je omogućiti financiranje i instaliranje (solarnih i bioplinskih) elektrana snage 30 kW i veće kao oblika elektrana koje bi omogućile dodani izvor financiranja na poljoprivrednom gospodarstvu, izjavio je Rešetar. U HPK smatraju kako i druge države EU na takav način pomažu svojim poljoprivrednicima te kako bi zbog konkurentnosti na tržištu naši proizvođači morali imati minimalno jednaku pomoć.

Na spomenutom sastanku iznesene su i najnovije informacije s tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Prosječne cijene mlijeka u Europi su se stabilizirale posljednjih mjeseci na 0.34 eura/2,55 kn/kg te izgleda da će u najgorem slučaju ostati stabilne barem srednjoročno, s obzirom na to da su tržišta dobro uravnotežena.

Broj krava za klanje se smanjio se za 1,8 posto, dok je proizvodnja mlijeka rasla za 1,1 posto. Prodaja mliječnih proizvoda je porasla je za tri  posto u 2018. godini, dok je prodaja mliječnih proizvoda od 2012 povećana za 18 posto, a proizvodnja porasla za 14 posto. Oko 25 posto  mliječnih proizvoda  će se u 2019. staviti na skladišta i biti prodani sa skladišta, što je povećanje za 3 posto u odnosu na 2018. godinu. Rast zaliha na skladištu u zadnjih pet godina u zadnjih 5 godina povećan je za čak 40 posto. Cijena u otkupu ne raste podjednako jer se proizvodnja povećava pa prerađivači ne mogu pratiti rast cijena.

Zbog stanja u stočarstvu u EU potrebno je veću pozornost posvetiti ugovorima koje se sklapaju s drugim trgovinskim asocijacijama i državama, jedan je od zaključaka sa sastanka. Uz to naglašeno je kako mladi poljoprivrednici trebaju veću potporu da bi se odlučili na ostanak na postojećim gospodarstvima.

Europska komisija mora pronaći model kako financirati  daljnji rad poljoprivrednih gospodarstava koja se bave govedarstvom, ističe Rešetar.

Predstavnici HPK na sastanku su iznijeli stav kako je potrebno u Hrvatskoj zatražiti pošteniji i korektniji odnos prema proizvođačima mlijeka kako je to primjerice u Njemačkoj, gdje u odnosu na cijene mlijeka na policama, čak  27 do 37 % iznosa u trgovini  sudjeluje u formiranju otkupne cijene mlijeka,  i samo takav prerađivač koji ima sklopljen ugovor može sudjelovati u opskrbi državnih, javnih institucija. Ministarstvo poljoprivrede bi s prerađivačkom industrijom trebalo dogovoriti pošten i korektan ugovor te poduzeti mjere da se prerađivačka industrija složi s takvim sustavom prema primjeru drugih država članica, zaključak je Hrvatske poljoprivredne komore.