HPK srpskim novinarima prezentirala stanje u hrvatskoj poljoprivredi od ulaska u EU

Objavljeno: 01.09.2021.

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je u utorak, 31. kolovoza 2021. godine susret hrvatskih i srpskih poljoprivrednih novinara u zagrebačkom hotelu International na kojem su novinari razmijenili iskustva o stanju u poljoprivredi dvije države.

Skupina od 15 srpskih poljoprivrednih novinara u sklopu projekta “Puls Europe – medijske posjete EU” kojeg financira Delegacija EU u Srbiji, a provodi ga British Council Srbija u suradnji s EU Media Trips, boravi u Hrvatskoj od 30. kolovoza do 3.rujna 2021. Ideja projekta je da srpski novinari, nakon posjete, naprave medijske priloge o tome koliko se poljoprivredna politika promijenila i unaprijedila ulaskom RH u EU, te predstave iskustva u korištenju strukturnih fondova i promoviraju hrvatski primjeri dobre prakse – projekti financirani iz EU fondova.

S obzirom na područje interesa novinara iz Srbije prezentirali smo im rad Hrvatske poljoprivredne komore i na koji način se hrvatski poljoprivrednici bore za svoje interese kroz 19 sektorskih Odbora te kroz djelovanje u krovnom udruženju EU poljoprivrednika Copa Cogeca. Prikazali smo im i rezultate hrvatske poljoprivredi, te približili ciljeve nove poljoprivredne politike EU.  Hrvatski i srpski poljoprivrednici danas imaju dosta slične probleme, a ono što smo mi u Hrvatskoj imali priliku nedavno vidjeti kroz 4 radionice sa drugim EU državama je da su Austrija, Slovenija, Italija i Poljska kroz desetljeća rada i borbe za interes poljoprivrede shvatili kako su zajednički rad poljoprivredne Komore i Savjetodavne službe najbolja formula uspjeha u poljoprivredi“, izjavio je u uvodnoj prezentaciji predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Pretjeran jeftin uvoz, slaba potrošačka snaga, stavljanje poljoprivrede u negativan kontekst doveli su Hrvatsku do pada proizvodnje u gotovo svim sektorima. Iako se posljednjih godina vide pozitivni pomaci, jer nam raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje te imamo sve više investicija kroz EU fondove, pred nama je izrada ključnih strateških planova koji će morati poštovati ciljeve nove ZPP, politike koja pred EU poljoprivrednike stavlja sve veće izazove i zahtjeve, dodao je Jakopović.

Tajana Radić voditeljica EU projekata u HPK novinarima je prezentirala rad Komore i na koji način se financiraju projekti iz EU fondova. Jedan od takvih je upravo završen „CAP FOR US“; kroz koji je HPK približila svim dionicima sustav funkcioniranja poljoprivrede u drugim razvijenim državama EU.

„Hrvatski poljoprivrednici tijekom spomenutih radionica od Slovenca su saznali kako su održali zadruge i postigli da kod kupnje hrane prvo biraju domaće proizvode, kako je ključ uspjeha talijanske poljoprivrede udruživanje, specijalizacija proizvodnje i brendiranje te na koji je način Austrijancima pošlo za rukom da im svaki četvrti hektar bude u ekološkoj proizvodnji. Od poljskih poljoprivrednika smo doznali zašto izvrsno koriste EU fondove, te kako to da svi poljoprivrednici izdvajaju dio novca za promociju svoje nacionalne hrane“, kazala je Tajana Radić.

Mate Knezović operativni direktor tvrtke AGRIVI, domaće agrotehnološke kompanije koja je posljednjih godina ostvarila izuzetne rezultate u primjeni novih tehnologija te razvila globalno vodeću platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom prezentirao je ovu platformu. AGRIVI je globalna agrotehološka tvrtka osnovana 2013. godine, a tvrtka ima urede u Londonu, Bukureštu, Zagrebu i Varšavi i podržava poljoprivredno-prehrambene tvrtke u više od 100 zemalja.

„Rješenje tvrtke AGRIVI jedna je od najkompletnijih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom globalno i pomaže poljoprivrednim gospodarstvima te poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama u ostvarivanju ekonomski i ekološki održive poljoprivredne proizvodnje. Među vodećim smo tvrtkama unutar svog sektora, a posvećeni smo rješenjima koja olakšavaju proizvodnju hrane i stvaranju pozitivnog učinka na milijarde ljudi.  AGRIVI ima otvorene urede u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Rumunjskoj, a naš softver se koristi u preko 100 zemalja te je korisnicima dostupan na više od 10 jezika, objasnio je Mate Knezović.

Srpskim poljoprivrednim novinarima iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova te svim preprekama koje poljoprivrednici mogu imati prilikom izrade projekata i ponekad komplicirane procedure približio je Josip Vrbanek, predsjednik Odbora za vinarstvo i vinogradarstvo HPK- Predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH), Martin Vuković prezentirao je rad ovog udruženja te objasnio koliko je važno informiranje poljoprivrednika o svemu što se događa na razini EU i svih promjena koje donose nova Zajednička poljoprivredna politika EU.