HPK pozvala hrvatske zastupnike u EU parlamentu da glasaju protiv Zakona o obnovi prirode

Objavljeno: 13.07.2023.

Hrvatska poljoprivredna komora poslala je dopis u ime hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava svim zastupnicima u EU parlamentu te ih je pozvala da danas glasaju protiv Zakona  obnovi prirode u Europskom parlamentu. Iz HPK poručuju kako je svaki glas hrvatskih eurozastupnika protiv ovog Zakona od izuzetne važnosti, te da će davanjem podrške Zakonu učiniti direktnu štetu budućoj poljoprivrednoj i ribarskoj proizvodnji u Hrvatskoj.

„Podrška Zakonu je protivna interesima hrvatskog sela i poljoprivrede ribarstva i proizvodnje hrane, zbog čega još jednom apeliramo na naše zastupnike u EU parlamentu, da stanu uz hrvatsko selo i poljoprivrednike i ribare te svojim glasom protiv ovog Zakona daju svoj jasan doprinos i podršku u očuvanju hrvatske poljoprivrede i ribarstva, naglašavaju iz HPK.

„U ime članova Hrvatske poljoprivredne komore molimo Vas da glasovanjem protiv spomenute Uredbe podržite hrvatske poljoprivrednike i njihovu proizvodnju. Obraćam Vam se u ime obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz cijele Hrvatske zbog nadolazeće plenarne sjednice, na kojoj će EU Parlament glasovat o Uredbi o obnovi prirode koja je već prošla na Odboru za okoliš. Ukoliko ta Uredba bude izglasana u Parlamentu negativne posljedice za hrvatsku poljoprivredu bit će vrlo snažne te će ugroziti ionako krhku hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Europska komisija je u lipnju 2022. predložila zakon o obnovi prirode pošto je više od 80 posto europskih staništa u lošem stanju. U prijedlogu se navodi da bi države članice trebale obnoviti najmanje 30 posto područja koja su u lošem stanju u svojim kopnenim, obalnim i slatkovodnim ekosustavima, kao i morskim ekosustavima do 2030., a 60 posto tog područja do 2040. i 90 posto tog područja do 2050. godine. Prijedlog uredbe EU-a o obnovi prirode nije dobio potrebnu većinu na Odboru Europskog parlamenta za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u lipnju pa će eurozastupnici u srijedu prvo glasati o tome hoće li odbaciti Komisijin prijedlog u cijelosti.

„Naše stajalište je stajalište da je Republika Hrvatska dosada dala veliki doprinos obnovi prirode i bioraznolikosti, te bi svaki dodatni doprinos bio samo dodatno smanjenje izuzetno male produktivnosti i vodio u kontraefekt kroz povećanje CO2 u vidu transportnog zagađenja (nedostatna samodostatnost). Evidentno je da isto neće doprinijeti obnovi prirode, posebice što imamo više od 38 posto površina pod Natura područjima, te smatramo kako bi ova Uredba mogla bi biti loša za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. Uz to potaknula bi smanjenje iste i još veću ovisnost od uvoznih poljoprivrednih proizvoda i hrane općenito“, ističu u HPK.

U HPK podsjećaju kako su se ujedno dali podršku prosvjedima EU poljoprivrednika koji su se jučer održali tijekom plenarne sjednice. Dvadeset nacionalnih izaslanstava poljoprivrednika  u Strasbourgu je prosvjedovalo protiv glasanja o Zakonu o obnovi prirode. Kako su naglasili predloženi zakon odgovor je EU-a na rješavanje učinaka klimatskih promjena i smanjenja bioraznolikosti te ključni dio Europskog zelenog dogovora Komisije. Na prosvjedima je bilo preko 300 prosvjednika i 50 traktora iz 20 različitih država EU, a predstavnici krovnog udruženja EU poljoprivrednika, čiji je HPK član, Copa i Cogeca jasno su poručili:  “Da, farmeri su prvi u redu za obnovu prirode, ali ne, mi ne možemo to učiniti s prijedlogom kako je predstavljen na plenarnoj sjednici u Strasbourg”.

„Dodajući drugim politikama Zelenog dogovora i trgovinskoj politici,  mala je vjerojatnost da će ciljevi postavljeni u Zakonu o obnovi prirode  bit postignut kako se nadaju predlagači. Neće biti pobjednika za ovu inicijativu, ali bi moglo biti mnogo gubitnika u našim ruralnim područjima, počevši od najmanjih i najkrhkijih gospodarskih struktura- posebice poljoprivrednika. Ovo je razlog zašto su svi poljoprivrednici, prisutni od Irske do Finske u Strasbourgu, digli svoj glas i poručili kako je ovakav prijedlog neprovediv i stoga ga treba vratiti predlagačima na doradu“, poručili su iz Copa Cogece.