HPK podnijela zahtjev za označavanjem Mesa peradi oznakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska

Objavljeno: 20.01.2023.

HPK podnijela zahtjev za označavanjem Mesa peradi oznakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska 🇭🇷🪶 te je time i službeno ova oznaka dostupna našim potrošačima. Ova jedinstvena oznaka pruža informaciju kako je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni dobrovoljni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“ s ciljem postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a putem ove jedinstvene oznake potrošač je informiran kako je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

„Iznimno mi je drago što zajedno svjedočimo prvom označavanju proizvoda u sektoru peradarstva oznakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska. To je još jedan korak u smjeru jačanja kvalitete proizvoda i prepoznatljivosti naše domaće proizvodnje, ali i u zaštiti naših potrošača i samih proizvođača. Riječ je o nacionalnom programu kvalitete u kojem sudjeluju sektori voća, konzumnih jaja, povrća i sada mesa peradi, a oznaka garantira da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen, što je od neprocjenjive važnosti i za proizvođače i potrošače. Zahvaljujemo Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koja je podnijela zahtjev za ovu oznaku i pozdravljamo napore Vindije i Koke, njihovu inovativnost i usmjerenost na ulaganja i napredak koji su dijelom sufinancirani iz Programa ruralnog razvoja. U obilasku pogona iz prve ruke smo vidjeli iskorak Koke i realizaciju investicije koja ubrzava rad, unapređuje konkurentnost i povećava produktivnost proizvodnje, a što su sve strateški ciljevi ovog Ministarstva“izjavila je ministrica Vučković te dodala kako posebno veseli činjenica da će se uskoro priznatim oznakama Dokazana kvaliteta priključiti i svježe svinjsko meso te mlijeko i mliječni proizvodi. 

S obzirom na to da proizvođači u peradarstvu ovise o korištenju velike količine energije pri svojoj proizvodnji, ministrica se ovom prilikom osvrnula i na utjecaj porasta cijena na profitabilnost poslovanja, ustvrdivši kako će Ministarstvo poljoprivrede sagledati mogućnosti izrade dodatnog programa državne potpore za sektor peradarstva, podsjetivši kako je ova Vlada pomagala nizom izvanrednih mjera sektoru peradarstva, pri čemu je proizvođačima mesa peradi i jaja ukupno u 2021. i 2022. godini isplaćeno 94,3 milijuna kuna potpora.
Koka d.d. najveći je proizvođač mesa peradi u RH, a ima zaokruženu peradarsku proizvodnju od vlastite valionice, objekta za uzgoj i tov peradi te klaonicu. Prilikom obilaska pogona tvrtke, ministrica je obišla i novu, moderniziranu, proizvodnu liniju u vrijednosti 28 milijuna kuna, od čega je 50% sufinancirano uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja. U Varaždinskoj županiji do sada je putem ovog Programa odobrena potpora veća od 677 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno gotovo 545 milijuna kuna potpore.

Preuzeto s: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/prvo-meso-peradi-oznaceno-znakom-dokazana-kvaliteta-hrvatska/5918