HPK organizirala sastanak o mogućnostima suradnje Hrvatske i Ukrajine

Objavljeno: 23.02.2021.

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je danas, 23. veljače 2021. godine,  on line sastanak s Veleposlanstvom Ukrajine na temu: Poljoprivredna suradnja između Ukrajine i Hrvatske – mogućnosti i inovacije. Vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj  sve jačih gospodarskih odnosa. Prostora za proširenje suradnje i trgovine ima, a to se najbolje vidjelo  prije mjesec dana kada su prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir, zaključeno je na sastanku.

Sudionici sastanka složili su se kako ima interesa i za zajedničke istraživačke projekte koji bi bili prihvatljivi za financiranje u okviru EU programa Obzor kao i prijenosa znanja te iskustava inovacija u sektoru poljoprivrede, posebice dobrih primjera prakse u digitalizaciji i obnovljivim izvorima energije.

Na sastanku su sudjelovali Mladen Jakopović, predsjednik HPK, Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilić, veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić, državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, trgovački predstavnik Ukrajine Taras Kačka te predstavnici brojnih gospodarskih i istraživačkih institucija Hrvatske i Ukrajine.

„Prošle godine, naši premijeri obostrano su izrazili želju za daljnjim razvijanjem gospodarskih hrvatsko-ukrajinskih odnosa. Kao područja gdje su vidjeli da postoji velik prostor za jačanjem ekonomske suradnje istaknuti su potencijali u razvoju poljoprivrede, metalurgije, kemijske industrije te energetike. Vjerujemo kako je i ovaj sastanak odlična prilika za razmjenu informacija u cilju razvoja daljnje suradnje i osnaživanja naših odnosa na obostranu korist. Priliku u inovacijama vidimo kroz robnu razmjenu, suradnju u zajedničkim istraživačkim projektima i razmjeni znanja i proizvoda osobito u dijelu novih tehnologija, digitalizacije i energetike povezanih sa sektorom poljoprivrede, izjavio je na sastanku predsjednik HPK Mladen Jakopović.

„Pandemija ne može zatvoriti svijet ona je samo jedan veliki izazov na koji moramo znati odgovoriti. Pandemija će proći, a kruh mora biti na stolu svakodnevno, zato je važno da produbljujemo našu suradnju na novim i zanimljivim projektima. Poznato je da je neovisnost u razvoju poljoprivrede čimbenik sigurnosti svake zemlje, a Hrvatska i Ukrajina imaju velike mogućnosti i veliki potencijal suradnje koja do sada nije bila dovoljno iskorištena. Posebice se to odnosi na područje poljoprivrede i inovacija što je i tema našeg sastanka. Zato obje Vlade daju veliku podršku i potporu ovakvim inicijativama i zajedničkim projektima u poljoprivredi i inovacijama, izjavio je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilić.

Anica Djamić hrvatska veleposlanica u Ukrajini izvijestila je kako se u Ukrajini trenutno provodi zemljišna reforma koja će otvoriti i nove mogućnosti za hrvatska ulaganja u poljoprivredu Ukrajine. Istaknula je i pozitivno iskustvo hrvatskog ulaganja u poljoprivredu Ukrajine, a riječ je o tvrtki Fragaria koja je prisutna na ovom tržištu.

Zamjenika ministra u Ministarstvu za razvoj gospodarstva, trgovine i poljoprivrede Taras Kačka  izjavio je kako Ukrajina i Hrvatske imaju odličan dijalog na području poljoprivrede, a to se posebno vidjelo na prošlogodišnjem Ukrajinskom poljoprivrednom forumu.

„Postoje ogromni prostor buduće suradnje, pri čemu je važno podržati dijalog i suradnju regija Ukrajine i Hrvatske, te ministarstava, poljoprivrednih komora. Ukrajina nastoji biti aktivna u ovoj regiji te potiče suradnju kada je riječ međusobnom u uvozu i izvozu, ali i prilikama za zajednički izvoz na treća tržišta. Potičemo i strana ulaganja u Ukrajinu pa i ovim putem pozivamo hrvatske ulagače da nam se jave i investiraju na naše tržište“, kazao je Taras Kačka.

„Hrvatska nema toliko veliku proizvodnju i izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda poput Ukrajine, ali imamo široku paletu prerađenih proizvoda koji ostvaruju dobre rezultate u izvozu. Imamo dosta tradicionalnih, izvornih proizvoda visoke kvalitete koji su zaštićeni na razini EU i na koje smo jako ponosni. Otvoreni smo za razmjenu mišljenja o veoma aktualnim temama iz poljoprivrede, kao što su poljoprivreda i klimatske promjene, prehrambena sigurnost, moderne tehnologije, uloga malih poljoprivrednih gospodarstava i slično. Ukoliko Ukrajina ima potreba za jačanjem kapaciteta svojih institucija u ovim područjima, može nam se slobodno obratiti kako bismo razmotrili mogućnosti za ostvarenje takvog oblika suradnje,  istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. 

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine

Tijekom 11 mjeseci 2020. godine Hrvatska je u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine izvoz je povećan za 45%, a uvoz iz Ukrajine je smanjen za 2%. Ukrajina je na 37. mjestu po izvozu, a 36. po uvozu.

U izvozu su najzastupljeniji proizvodi na bazi žitarica; dječja hrana, mješavine i tijesta od brašna, prekrupe, krupice, škrobnog ili sladnog ekstrakta (24,8%), prerađevine od mesa i riba (20,1%), duhan i prerađeni nadomjesci duhana (18,3%), kukuruz za sjetvi (14%) te proizvode za hranu razne visokog stupnja prerade; preparati za umake i pripremljeni umaci, juhe, uključujući i mesne i pripravke za njih i dr. – 13,2%. Uvozimo najviše orahe (40,5% ukupnog uvoza), kvasac (8,4%), otpatke od šećerne repe  (6,6%), žitarice u zrnu drugačije obrađene (4,7%) te tjesteninu (7,6%).