HPK održala važan sastanak sa premijerom Vlade RH i ministricom poljoprivrede oko ASK, poljoprivrednog zemljišta, produljenja kreditnih linija za poljoprivrednike te uvoza žitarica iz Ukrajine

Objavljeno: 16.11.2023.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore održali su danas, srijeda 15. studenoga 2023. godine u Vladi RH sastanak sa premijerom Vlade, Andrejom Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Na sastanku se razgovaralo o svim ključnim temama za hrvatsku poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače; od problematike s afričkom svinjskom kugom, primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kontrole uvoza ukrajinskih žitarica, te produljenju kreditne linije za poljoprivrednike. Predstavnici HPK na sastanku su od premijera i ministrice zatražili da uzmu u obzir sve ranije poslane zahtjeve HPK te da se posvete pronalaženju održivih rješenja koja će podržati razvoj hrvatskog poljoprivrednog sektora.

„ Na sastanku smo pokazali jedinstvo naših članova i da je HPK zakonski predstavnik poljoprivrednih proizvođača koji djeluje kroz 18 sektora, te predstavlja oko 70.000 OPG-a i članica je najveće EU organizacije poljoprivrednika Copa-Cogeca. Prezentirali smo sve naše dosadašnja prijedloge za rješenja nagomilanih problema te smo pokazali spremnost da zajedno sa Vladom i resornim ministarstvom iste rješavamo konstruktivno i uz pomoć, struke, bez koje nema pozitivnog ishoda kada je riječ o primjerice suzbijanju afričke svinjske kuge, te rješavanja pitanja poljoprivrednog zemljišta ili stanja na tržištu žitarica“ priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore. .  

Današnjem sastanku nazočili su Mato Mihić, zamjenik predsjednika HPK,  Antun Vrakić, predsjednik regija Istočna Hrvatska, Zvonimir Širjan, predsjednik regije središnja Hrvatska, Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK, Mato Brlošić, član Upravnog odbora, Josip Križanić, član Upravnog Odbora, Zdenko Močnik, član Upravnog Odbora, Mario Glavaš, član Upravnog odbora i predsjednik Odbora za duhan, Miško Šklempe, član Upravnog odbora i predsjednik Odbora za konjogojstvo, Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo.

„Na današnjem sastanku zaključeno je kako će Ministarstvo poljoprivrede u roku od 10 dana objaviti jasne smjernice za ponovno punjenje gospodarstava koja su nastradala zbog ASK. Na inicijativu HPK dogovoreno je smanjenje perioda karantene, sa godinu dana na 3 mjeseca dezinfekcije i do 3 mjeseca postupnog punjenja. Od 26. studenoga će biti dozvoljeno klanje na gospodarstvima i promet živih životinja za Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju, pod uvjetom da se sadašnje pozitivno kretanje situacije sa ASK nastavi. Nastavit će se pregovori s klaonicama u cilju postizanja cijene otkupa kako bi svi sudionici u lancu proizvodnje i prodaje svinja podjednako podnijeli teret ove nemile bolesti “, izjavio je nakon sastanka predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Ministarstvo će iznaći model za financiranje tipiziranih objekata za tov svinja.
Kada je riječ o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, među ostalim zaključeno je da JLS trebaju uz pomoću svojih komunalnih redara detektirati zapuštena privatna zemljišta. HPK će napraviti prijedlog za tretman dosadašnjih posjednika te organizirati javnu raspravu kao i predložiti kako da se odlučivanje o zemljištu prebaci sa razine općina na Županije, kako bi imali što manju različitost u postupanju i time doprinijeli većoj samodostatnosti RH.

Za privatno zemljište dogovoreno je da se omogući produljenje Izjave o korištenju poljoprivrednog zemljištu za slijedeća 24 mjeseca kako poljoprivrednici ne bi bili brisani iz sustava ARKOD-a.

Zaključeno je kako će Vlada sazvati sastanak se HABOR-om i HAMAG-om kako bi se ponovno omogućilo kreditiranje poljoprivrednika temeljem zahtjeva HPK . Među zahtjevima HPK bili su i krediti poljoprivrednicima te je zatraženo produženje  kreditne linije „Obrtna sredstva za poljoprivredu i preradu koju provodi HBOR. Prema najavi kreditna linija bi ponovo trebala biti nastavljena sa novih 12 do 15 milijuna eura.

Kada je riječ o stanju na tržištu ratarskih kultura iz Vlade nam je poručeno  kako država kao niti Ministarstvo poljoprivrede ne mogu aktom odrediti dugoročne cijene žitarica na tržištu, kažu u HPK.

„Država koja ima veću ponudu žitarica od proizvodnje stoke imat će manju cijenu, a cilj Hrvatske je da želimo podići veći udio stoke koja će koristiti žitarice. Isto tako zaključeno je kako je potrebno udruživanje u Proizvođačke organizacije. Najavljeno je i provođenje dodatnih radnji i analiza u cilju zaštite proizvođača, a potrebno je napraviti prijave nepravilnosti Agenciji za tržišno natjecanje“, objavili su iz HPK. .

„Današnji sastanak bio je konstruktivan uz uvažavanje prijedloga i zahtjeva koje smo iznijeli sa ciljem zaštite ukupne poljoprivrede i svih proizvođača te da ćemo zajednički ojačati položaj hrvatskih poljoprivrednika i proizvodnje hrane kako bi ona bila konkurentna i učinkovita. To je moguće jedino da se svi zahtjevi i prijedlozi rješenja državi nude isključivo kroz legitimne institucije i krovno udruženje svih poljoprivrednika, što HPK jeste. I ovaj sastanak je dokaz da HPK kroz svoje Odbore i angažman svim članova i stručnjaka može snažnije braniti interese hrvatske poljoprivrede kako u Hrvatskoj tako i kroz institucije Europske Unije“, zaključio je predsjednik HPK Mladen Jakopović, uz zamolbu premijera Plenkovića da se češće organiziraju sastanci HPK i Vlade.