HPK: Nedopustivo je da E-savjetovanje za najvažniji poljoprivredni Pravilnik traje samo pet dana

Objavljeno: 09.06.2021.

Hrvatska poljoprivredna komora smatra kako je nedopustivo i krajnje neprihvatljivo da se najvažniji Pravilnik za hrvatske poljoprivrednike – o Izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2021. godinu, u e-savjetovanje daje samo u roku od pet dana, što je prekratko vrijeme da bi se poljoprivrednici o njemu mogli kvalitetno očitovati.

Ministarstvo poljoprivrede stavilo je u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. na E-savjetovanje PRIJEDLOG PRAVILNIKA O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI IZRAVNE POTPORE POLJOPRIVREDI I IAKS MJERA RURALNOG RAZVOJA ZA 2021. GODINU, s rokom trajanja od tek pet radnih dana, odnosno do petka 11. lipnja.

 

„Hrvatska poljoprivredna komora ogorčena je što Ministarstvo poljoprivrede tako olako pristupa najvažnijim odlukama o hrvatskoj poljoprivredi te da se ovaj Pravilnik, koji je od izuzetne važnosti i ima dalekosežan utjecaja na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, planiranje poslovanje i usmjeravanje odluka o proizvodnji, u javnu raspravu stavlja na samo pet radnih dana. Smatramo kako su ove izmjene Pravilnika trebale biti u e-savjetovanje stavljene daleko ranije, budući da se radi o promjenama koje se tiču isplata potpora. Na ovaj način poljoprivrednike koji su sada u najvećim radovima u svojim poljima i na farmama stavlja u nezavidan položaj i diskriminira, a u ovako kratkom roku teško je organizirati sastanke i donijeti stavove i primjedbe svih sektorskih Odbora pri HPK. Pet dana je previše kratak rok u kojima bi se trebali očitovati i dati svoje mišljenje o najvažnijoj stvari za sektor – isplatu potpora“, izjavio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.  

IZ HPK podsjećaju javnost kako savjetovanje s javnošću, onako kako je to propisano Zakonom o pravu na pristup informacijama, traje u pravilu 30 dana. Savjetovanje može trajati kraće samo onda kad su nastupili izvanredni uvjeti radi kojih nije moguće provesti savjetovanje u zakonskom roku i u tom slučaju je razloge za skraćeno trajanje savjetovanja nužno pojasniti u obrazloženju uz dokument koji se stavlja na savjetovanje.

Prema službenim podacima od 1.031 provedena savjetovanja u 2019., njih 944 ili 91,56% trajalo je kraće od 30 dana, u odnosu na 88% savjetovanja koja su trajala kraće od propisanog roka u 2018. godini dok je samo 87 savjetovanja odnosno 8,44% trajalo 30 dana ili duže (u odnosu na 11,8% u 2018.). Sustav također bilježi kako je prosječan broj dana savjetovanja za sve akte bio još niži i iznosio samo 18 dana.

Iz svih gore spomenutih razloga HPK zahtjeva od Ministarstva poljoprivrede da produži ovaj rok, te da se pri odlukama o svim budućim javnim raspravama očituje ranije, odnosno da na vrijeme uključe HPK u donošenje odluka o izmjenama zakona i pravilnika kroz Povjerenstva, ali i kroz sektorske sastanke kako bi HPK na vrijeme mogla informirati i obaviti konzultacije sa svojim članovima – poljoprivrednim proizvođačima.