HPK NA ZELENOM TJEDNU U BERLINU

Objavljeno: 15.01.2020.

Predsjednik M. Jakopović na Forumu njemačkog udruženja poljoprivrednika Deutscher Bauernverband u Berlinu

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je danas, 15. siječnja 2020. godine u Berlinu na Forumu njemačkog udruženja poljoprivrednika Deutscher Bauernverband koji se održava u sklopu Zelenog tjedna – najvećeg sajma poljoprivrede i hrane u Europi, a čiji je Hrvatska ovogodišnji zemlja partner.

Tema foruma, koji je okupio njemačke poljoprivrednike i predstavnike zaštite okoliša, bio je Europski zeleni sporazum i višegodišnji financijski okvir Zajedničke poljoprivredne politike od 2021. do 2027. Godine.

„Kao predstavnici zemlje partnera na sajmu Zeleni tjedan, koji se sutra otvara, imali smo priliku na ovom Forumu predstaviti Hrvatsku poljoprivrednu komoru, kao i naša stajališta vezana za novi ZPP. Tijekom boravka u Berlinu najavljeni su brojni sastanci poljoprivrednih udruženja EU, kao i 11 poljoprivrednih komora koje će zajednički raditi na usuglašavanju stajališta vezanih za novu zajedničku poljoprivrednu politiku EU, izjavio je nakon Foruma Jakopović. 

„Gotovo na svim zajedničkim sastancima u zemlji i EU, HPK ističe kako proračun za poljoprivredu nikako ne bi smio biti manji s obzirom na izazove pred kojima se sektor nalazi. Poljoprivrednici su izvor rješenja za klimu i okoliš, a ne problema. Zato bi svaki dodatni zahtjev za ozelenjivanje trebala pratiti dodatna adekvatna potpora“, glavna je poruka koji je na Forumu europskim poljoprivrednicima uputio Jakopović.

Dodao je kako je posebno potrebno da europska poljoprivreda ima jednostavnija administracija. Stav HPK je da je potrebno osigurati jednako kvalitetne prehrambene proizvode u svim zemljama članicama te primjenjivost jednakih standarda za hranu iz trećih zemalja, a također je važno imati više lokalnih vrijednosnih lanaca u poljoprivredi koji će povezivati proizvodnju i tržište kako bi se smanjio pritisak na okoliš.

Na Forumu je naglašeno kako poljoprivredni sektor igra ključnu ulogu u doprinosu uspješnoj provedbi Zelenog sporazuma, te pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje vitalnosti ruralnih područja, očuvanje biološke raznolikosti i promicanje učinkovite uporabe resursa. Zato poljoprivrednici moraju biti partneri u donošenju odluka, jer to izravno utječe na njihov život.

U pozdravnom govoru Jakopović je europskim poljoprivrednicima kazao::

„Mi u Hrvatskoj se trenutno borimo s rastućim uvozom, niskim cijenama, nedostatkom radne snage te iseljavanjem iz ruralnih područja. S druge strane, možemo sa sigurnošću reći kako je čist okoliš (više od 50 posto Natura područja) naša velika prednost.  Iz tog razloga smatramo kako je tijekom izrade strateških planova, ali i odobravanja istih potrebno uzeti u obzir dosadašnji doprinos okolišu, ali i potrebu za razvojem kako ne bismo nastavili s trendom odlaska mladih iz ruralnih područja“.

Na Forumu je naglašeno kako je 2020. godina važna zbog donošenja odluke u vezi s višegodišnjim financijskim okvirom 2021.-2027. i ZPP-om nakon 2020. te budućim potporama za poljoprivredu.  Pored toga, tu je i novo političko vodstvo EU-a koje postavlja visoke ciljeve u zaštiti okoliša i klime.

Pregovori u Bruxellesu moraju dovesti do jednostavnije i učinkovitije poljoprivredne politike i sustava potpora u EU.  Važno je postaviti ambiciozne ciljeve, ali uz stabilan proračun, dok je usporedo s radom na nacionalnim strateškim planovima važno poštovati načela u pogledu izvedive i realne zelene arhitekture, poručili su europski poljoprivrednici.

Poljoprivrednici su na Forumu su razgovarali o šansama i izazovima u poljoprivredi, smanjenju pretjerane birokracije, financiranju poljoprivrede iz EU-a,  te budućoj eko shemi.

Njemačko udruženje poljoprivrednika Deutscher Bauernverband okuplja oko 300.000 obiteljskih gospodarstva, kroz 18 nacionalnih poljoprivrednih asocijacija. Osnovano je 1948. godine i jedna je od vodećih poljoprivrednih udruženja u EU.  Predsjednik je Joachim Rukweid koji je ujedno i predsjednik Cope.