HPK NA SASTANKU S PREDSTAVNICIMA BABY BEEF-A

Objavljeno: 21.07.2021.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u utorak, 20. srpnja 2021. godine, u nazočnosti župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića te saborskog zastupnika i gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka održala sastanak s predstavnicima Udruge Baby Beef i Hrvatske poljoprivredne komore na temu stanja u sektoru stočarstva, osobito u kontekstu porasta cijena stočne hrane, mjera Programa ruralnog razvoja u budućem programskom razdoblju te Prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Također, ministrica je prilikom posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u nazočnosti župana Marušića uručila ugovore o dodjeli državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna te u nazočnosti općinskog načelnika Marka Kutanjca otvorila Dječji vrtić „Veliko Trojstvo“, projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja te vrijedan 7,2 milijuna kuna.

„Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je nužnost isplate financijskih sredstava kako bi pomoglo ribnjačarima, ali i pridonijelo očuvanju okoliša i važnih bioloških staništa. U tu svrhu je za štete na ribnjacima od 2018. godine ukupno isplaćeno 66,7 milijuna kuna potpore iz Državnog proračuna, pri čemu će se u 2021. godini isplatiti iznos od 19,3 milijuna kuna. Također, moram spomenuti kako i provedbom mjera Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo, kroz koji je samo u ovoj županiji ugovorena vrijednost potpore od 12,4 milijuna kuna, kontinuirano potičemo sektor ribarstva i akvakulture. Istovremeno je na razini Hrvatske kroz navedeni Operativni program ukupno ugovoreno 2,3 milijarde kuna i isplaćeno 1,2 milijarde kuna“, izjavila je ministrica Vučković te dodala kako osim bioraznolikosti i okolišu Ministarstvo posvećuje pažnju svakom radnom mjestu te razvitku hrvatskog sela, prvenstveno putem sredstava Programa ruralnog razvoja putem kojeg je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ugovorena potpora u vrijednosti većoj od milijarde kuna, od čega je već isplaćeno više od 828 milijuna kuna.

Upravo je zahvaljujući odobrenoj stopostotnoj potpori od 7,2 milijuna kuna u okviru Mjere 7 spomenutog Programa ruralnog razvoja izgrađen Dječji vrtić „Veliko Trojstvo“ u istoimenoj općini, koji je ministrica Vučković danas svečano otvorila. Kroz ovaj projekt rekonstruirana je osnovna škola s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem, jaslicama, kuhinjom te mnogim drugim pratećim sadržajima, čime je osiguran kapacitet za smještaj 52 djece. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ukupno je 11 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti većoj od  60 milijuna kuna, od čega je isplaćeno preko 40 milijuna kuna, dok je na razini Hrvatske riječ o više od 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna.