HPK na Sajmu Međunarodni zeleni tjedan u Berlinu

Objavljeno: 16.01.2020.

Jakopović: Predstavnici 11 poljoprivrednih komora poslali poruku da se ZPP proračun ne smije smanjivati, veliki broj zemalja poziva poljoprivrednike na prosvjede

Kao i prethodne tri godine, njemačko udruženje poljoprivrednika Deutscher Bauernverband  organiziralo je danas, 16. siječnja 2020. godine neformalnu razmjenu informacija i stavova o europskoj poljoprivrednoj politici u sklopu Međunarodnog zelenog tjedna 2020. u Berlinu, čiji je Hrvatska ove godine zemlja partner. Ovogodišnji neformalni sastanak obilježen je razgovorom o tri ključne teme  ZPP-a: Zeleni ugovor, Strateško planiranje te Zelena arhitektura, na kojem su sudjelovali predstavnici 11 poljoprivrednih komora iz različitih država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Irska, Austrija, Hrvatska,  Finska, Nizozemska, Češka, Velika Britanija i Francuska).

„Kako će izgledati poljoprivredna potpora EU-a nakon 2020. godine s obzirom na inovacije poput „modela provedbe“, „nacionalnih strateških planova“ i „zelene arhitekture“, kao i ideje „novog zelenog ugovora“ bile su glavne teme sastanka na kojem je HPK razmijenio stavove i informacije s članovima 11 poljoprivrednih komora iz cijele EU“, izjavio je nakon sastanka predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Stručni sastanak nesporno je poslao jasnu poruku kako predstojeći pregovori između EU-a i Vlada država članica moraju rezultirati jednostavnijom, učinkovitijom i modernijom poljoprivrednom politikom i zadržavanjem razine potpora u EU.  Za poljoprivrednike, uz ekonomsku održivost uz poljoprivredne potpore, krajnji je cilj uvijek kombiniranje konkurentnosti, okolišnih i klimatskih ambicija, te ciljeva kvalitete proizvodnje i društveno prihvaćane i održive poljoprivredne proizvodnje, dodao je Jakopović.

Kako je Hrvatska zemlja partner Međunarodnog zelenog tjedna 2020, imali smo čast da među prvima iznesemo pogled i stavove hrvatskih poljoprivrednika na budući ZPP, dodaje Jakopović.

Predsjednik njemačkog udruženje poljoprivrednika (DBV) Joachim Rukwied još jednom je zatražio od njemačke vlade da se drži koalicijskog sporazuma i da u Bruxellesu radi na stabilnom poljoprivrednom proračunu.

“Mi pozdravljamo zeleni ugovor ali on je moguć samo uz stabilan poljoprivredni proračun. Novi ZPP mora postati zeleniji i ” postat će zeleniji “, jer je to jedini način da se postigne održivost proizvodnje, no suočeni smo sa zabrinutošću za pružanje više ekoloških i klimatski učinkovitih usluga uz najavljeno snižavanje financiranja ZPP-a u budućnosti. Dalekosežni ciljevi reforme ZPP-a mogu se provesti samo uz financijsku stabilnost u oba stupa ZPP, kazao je Joachim Rukwied.

HPK na svim zajedničkim sastancima ističe stav hrvatskih poljoprivrednika kako proračun za poljoprivredu nikako ne bi smio biti manji s obzirom na izazove pred kojima se sektor nalazi.

Poljoprivrednici su izvor rješenja za klimu i okoliš, a ne problema. Zato bi svaki dodatni zahtjev za ozelenjivanje trebala pratiti dodatna adekvatna potpora“, glavna je poruka koju je i na ovom sastanku ponovio predsjednik HPK Mladen Jakopović u ime hrvatskih poljoprivrednika.

Uz pojednostavljenje administracije posebno je potrebno osigurati jednako kvalitetne prehrambene proizvode u svim zemljama članicama te primjenjivost jednakih standarda za hranu iz trećih zemalja, a također je važno imati više lokalnih vrijednosnih lanaca u poljoprivredi koji će povezivati proizvodnju i tržište kako bi se smanjio pritisak na okoliš, poruka je Jakopovića upućena EU dužnosnicima iz Berlina.

Predstavnici komora razmijenili su i stajališta oko prosvjeda poljoprivrednika. Gotovo u svim državama EU poljoprivrednici su nezadovoljni stanjem i najavama oko novog ZPPa. Poljoprivrednici se ‘dižu’ diljem Europe zbog smanjenja proračuna i pritiska zbog politike ozelenjivanja.

Kako su izvijestili iz njemačkog udruženja DBV oni nisu u prosvjedima, ali je situacija pred “eksplozijom”. Nizozemci su prošle godine imali tri prosvjeda, a posljednji je bio izuzetno agresivan. Njemački poljoprivrednici najavili su prosvjede tijekom otvorenja Zelenog tjedna, jer su nezadovoljni politikom svoje Vlade. Kako je istaknuto poljoprivrednici diljem EU su frustrirani cijenama, nepoštenim trgovačkim praksama i pozicijom poljoprivrednika te kompliciranim zakonima. U Francuskoj su poljoprivrednici posebno nezadovoljni zbog jakih pritisaka ekoloških i zelenih udruženja. Irski poljoprivrednici također trenutno imaju prosvjede.