HPK na Sajmu CroAgro na ZV održala zanimljivu radionicu o digitalnim tehnologijama u poljoprivredi

Objavljeno: 01.12.2023.

Hrvatska poljoprivredna komore održala je, tijekom Međunarodnog sajma poljoprivrede i mehanizacije CroAgro, na Zagrebačkom Velesajmu, u četvrtak, 30. studenoga 2023. godine izuzetno zanimljivu radionicu pod nazivom „Doprinos inovacija održivom razvoju poljoprivrede“. na Velesajmu. Radionica je okupila veliki broj poljoprivrednika, predstavnika znanstvenih institucija, akademske zajednice, ali i studente sa Agronomskog fakulteta u Zagreb, koji su kroz zanimljive prezentacije i panel raspravu mogli doznati sve novosti iz svijeta digitalne, precizne i regerativne poljoprivrede i inovacija koje su u primjeni.

Tajana Radić voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju u svojoj uvodnoj prezentacije pojasnila je kako danas funkcionira Hrvatska poljoprivredna komora, krovno udruženje koje okuplja 75.000 poljoprivrednih gospodarstava, a ujedno je promovirala brojne fondove i natječaje koji su danas otvoreni ili su u planu, a mogu potaknuti razvoj novih inovacija u poljoprivredi. Pozvala je poljoprivrednike da se uvijek obrate HPK, kada su im potrebne informacije i žele surađivati na nekim zanimljivim projektima.

„Europska Unija ima ogromne mogućnosti i brojne natječaje kroz koje se financiraju inovacija koje su primjenjive u danas modernoj i naprednoj poljoprivredi, a koji se mogu raditi kroz povezivanje znanosti, realnog sektora, malih poljoprivrednika i naših fakulteta. HPK je već danas sudionik u brojnim projektima koji se provode sa drugim državama EU, ali mislimo da postoji ogroman prostor da se još bolje povežemo i iskoristimo sve mogućnosti koje nam se nude. HPK je zato mjesto gdje uvijek možete dobiti relevantne informacije o natječajima, ali ujedno možemo i zajedno sa vama raditi na njima, sa ciljem razvoj poljoprivrede“, kazala je.

Prof. dr. sc. Hrvoje Džapo održao je zanimljivu prezentaciju „Digitalna transformacija poljoprivredno-prehrambenog sektora kroz besplatne usluge EDIH-a CROBOHIB++“.

„Europski digitalni inovacijski centar EDIH CROBOHUB++ (CROatian Industry and Society BOosting – European Digital Innovation HUB) je projekt usmjeren na ubrzanje digitalne i zelene transformacije poduzetnika iz područja poljoprivrede, energije i okoliša, proizvodne industrije te javnog sektora. Projekt je financiran u okviru programa Digitalna Europa 2021. – 2027. Korisnici projekta su mala i srednja poduzeća iz navedenih područja koja žele podići razinu digitalne zrelosti te javna uprava. Putem projekta im se nude usluge testiranja prije ulaganja, integracija i prilagodba tehnologija, digitalna testiranja, demonstracijske aktivnosti, prijenos znanja i tehnologija, financijsko i poslovno savjetovanje, umrežavanje između tvrtki ili s korisnicima i dobavljačima tehnologija te osposobljavanje i razvoj vještina u različitim digitalnim i poslovnim kompetencijama“, objasnio je Džapo.

Prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić govorio je u svojoj prezentaciji o Istraživačko – razvojnim projektima na FER-u i ICENT-u, a koji su usmjereni na digitalizaciju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

„Napredak u inovacijama u poljoprivredi u svijetu su daleko odmakla i već imaju svoju ogromnu primjenu u praksi i proizvodnji, što je nužno obzirom na brzinu klimatskih promjena i zbog svih tržišnih poremećaja koji nas tjeraju da stano budem aktivni i radimo na primjenjivim i gospodarski opravdanim inovacijama. Ponosan sam što i mi na fakultetu imamo brojne projekte koje smo već proveli i završili, a koji se tiču digitalne, precizne ili regerativne poljoprivredi. Moje je mišljenje da se svi moramo još bolje povezati, te kroz zajedničku suradnju pomoći poljoprivredi da se osnaži te  bude produktivnija u novonastalim okolnostima, kazao je prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Ravnateljica Centar dr. Rudolfa Steinera u svojoj je prezentaciju sudionicama radionice predstavila Biodinamičku poljoprivredu kao inovativnu agrikulturu sa dodanom vrijednošću.

„Svjesni svakodnevnih izazova kojima se susrećemo u raznim granama ljudskog djelovanja, trebali bi skrenuti pažnju na važnost biodinamičke poljoprivrede u proizvodnji hrane. Ovakvim pristupom uzgoju hrane, ne samo da pomažemo svojem zdravlju kroz nutritivno i energetski kvalitetnijim namirnicama, već doprinosimo revitalizaciji i oplemenjivanju tla, očuvanju bioraznolikosti te potičemo održive i zelene politike gospodarenja. Zdrava tla predstavljaju temelj za 95% hrane koju jedemo, a u samom tlu nalazi se oko 25% biološke raznolikosti u svijetu“, kazala je dr. Posavec.

U sklopu radionice održana i panel rasprava na kojoj su sudjelovali Ines Dundović poljoprivrednici i predsjednica Odbora za mlade poljoprivrednike i žene Hrvatska poljoprivredna komora, Lana Baura voditeljica Služba za razvoj konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva u Ministarstvu poljoprivrede,  prof.dr.sc Marko Vinceković  sa Agronomskog fakulteta, Raj Kumar Srivastava iz Veleposlanstva Indije, te Martin Topljak – mag.ing.agr., (SOFI).

Uz zanimljiva iskustva iz primjene inovacija u poljoprivredi Indije o kojima je govorio predstavnik Veleposlanstva Indije, na panelu je govora bilo i o tome koliko su danas nove tehnologije dostupne hrvatskim poljoprivrednicima i kako ih primjenjuju, do toga da je važno umrežavanje svih dionika kako bi se inovacije još bolje koristile i da Hrvatska bude snažniji sudionik na brojnim EU natječajima. Jedan od zaključaka je i to da nove zelene politike EU, klimatske promjene, ali i sve veći nedostatak radne snage u poljoprivredi i odljev mladih stručnjaka tjeraju poljoprivrednike na primjenu novih tehnologija, obrazovanje i umrežavanje s ciljem bolje produktivnosti i konkurentnosti.