HPK na prosvjedu poljoprivrednika u Briselu

Objavljeno: 20.02.2020.

Dok šefovi država ili vlada EU raspravljaju o dugoročnom proračunu EU-a za 2021.-2027. ispred Vijeća vladaju traktori. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je predložio da članice u buduće izdvajaju 1,074 posto BND-a, čime bi budući sedmogodišnji financijski okvir EU, za vremensko razdoblje od 2021. do 2027. godine, iznosio 1,095 bilijuna (tisuću milijardi) eura. Poljoprivrednici i predstavnici sektora diljem EU prosvjeduju zbog smanjenja proračuna.

Pred poljoprivrednicima su najveći izazovi u novijoj povijesti. Europa se okreće prema zelenoj revoluciji i očekivanja od proizvođača su prevelika.

Nemoguće je očekivati od sektora da bude vodeći u borbi protiv klimatskih promjena bez dodanih ulaganja. Proizvođači su na koljenima. Mladi su poslali poruke tko će hraniti EU ako se ugasi poljoprivreda.

Poljoprivrednici imaju dva velika cilja: očuvati okoliš i proizvesti hranu za sve veći broj stanovništva. Države članice ne mogu zanemariti trenutne poteškoće u poljoprivrednim zajednicama i ruralni egzodus širom EU. Moraju se obvezati na dovoljne resurse kako bi ostvarili prioritete Unije. Rekli smo to već puno puta: u kritičnom smo trenutku za opstanak modela obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u EU.

“Smanjeni proračun shvatit će se kao jasna poruka EU-a našim poljoprivrednicima. Poruka da se ne brine dovoljno o poljoprivredi, ruralnim područjima i o onima koji proizvode hranu koju jedemo. ”  naglasio je Pekka Pesonen, generalni tajnik organizacije Copa-Cogeca.

Hrvatska poljoprivredna komora sudjelovala je na prosvjedu jer su naši proizvođači na koljenima zbog uvoza i neurednog tržišta, agresivne depopulacije ruralnih područja i različitih potreba u odnosu na razvijene članice sa suficitom u proizvodnji. RH je primjer drugim državama sto se tiče okoliša, s više od 50% natura područja i visokom razinom bioraznolikosti, ali održivost i proizvodnja je ispod svake razine samodostatnosti. Mi se ne borimo s problemima visokoproduktivnih država, već imamo problem nedostatka proizvodnje.

“Potrebe su različite i naši proizvođači trebaju sigurno još jedan ciklus investicija. Ovakva umanjenja izazivaju stres poljoprivrednicima. Sve se više traži od njih, a niti su potrošači spremni platiti niti oni to mogu sami nositi”. Kazao je Jakopović.

Vijeću su poslane su jasne poruke. Prosvjed je okupio vodeća udruženja na EU i nacionalnim razinama.