HPK I SVJETSKA BANKA ODRŽALE FOKUS GRUPE ZA MLJEKARSKI SEKTOR

Objavljeno: 15.03.2021.

HPK i Svjetska banka su održale fokus grupe za mljekarski sektor. Cilj radionica je bio formulirati prijedloge za mljekarski sektor, kako na razini pojedinačnih farmi, tako i na razini udruživanja, sa naglaskom na mladim poljoprivrednicima.

Ciljevi:

•utvrđivanje potrebe i mogućnosti za podršku poljoprivrednicima u poboljšanju upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima te ekonomskih i održivih rezultata,

•utvrđivanje potrebnih intervencija poljoprivrednika od strane dobavljača, prerađivača i kreatora politike.

Dvije radionice su održane 05. ožujka i bile su namijenjene isključivo za poljoprivrednike sa ciljem utvrđivanja mjera koje su potrebne za poboljšanje ekonomskih i održivih rezultata, s naglaskom na proizvodnju mlijeka, formuliranje i odabir preporuka. Teme radionica su bile  – “Kako zadovoljiti potrebe veće proizvodnje?”, “Koji se pokazatelji učinka koriste na farmi?”, “Koji bi alati bili korisni?

Utvrdile su se upute za poboljšanje i razgovaralo o istima kako bi se formulirale preporučene intervencije na razini gospodarstva.

Treća radionica održana je 08. ožujka i bila je namijenjena za ostale sudionike u lancu opskrbe (poput predstavnika zadruga/udruga, veterinarske službe, savjetodavne službe i sl.), naglasak je bio  na uspostavljanju udruženja sa ciljem poboljšanja tržišne strukture i izgradnje učinkovitih struktura potpore. Fokus je na tome kako poljoprivrednicima učinkovito generirati veći povratak na tržište. Koji su potrebni uvjeti da se to postigne u Hrvatskoj?

Rezultati ovih radionica poslužit će kao prijedlog za poboljšanje ekonomskih dobrobiti  i održivosti uzgoja mlijeka u Hrvatskoj.