HPK: Ekološka poljoprivreda je budućnost, a Austrija je uzor koji treba slijediti

Objavljeno: 10.08.2021.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, zajedno s predstavnicima Zagrebačke županije sudjelovali su u petak 6. kolovoza 2021. godine na Ekološkim danima polja 2021. (BIO FELTAGE 2021.) koji su održani u austrijskom mjestu Seehofu, Donnerskirchenu. Predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće, zastupnik u Austrijskom parlamentu i bivši ministar Nikola Berlaković ugostio je hrvatske predstavnike te potvrdio dosadašnju suradnju koja je uspostavljena kroz različite projekte i aktivnosti u Copa-Cogeca organizaciji. Posebna suradnja u ekološkoj poljoprivredi ostvarena je kroz projekt „ZPP za nas“ u okviru kojeg su se prenosili dobri primjeri prakse ekoloških poljoprivrednika iz Gradišća.

Predstavnici HPK i ovaj put su mogli upoznati brojne ekološke poljoprivrednike i razmijeniti iskustva, kao i nove tehnologije koje se koriste. Zamjenik predsjednika Željko Mihelić, naglasio je  važnost ekološke poljoprivrede u budućnosti, te potrebu za novim znanjima koja će pomoći našim proizvođačima da budu konkurentni. Također, osvrnuo se i na cijene ekoloških proizvoda koje nisu konkurente u odnosu na potrošačku moć domaćeg stanovništva u Hrvatskoj.

Austrija je europski lider u ekološkoj proizvodnji. Čak 24 posto, odnosno 24.998 poljoprivrednika su eko proizvođači, a vrijednost prodaje takvih proizvoda u 2018. iznosila je 1,72 milijardi eura. Subvencija za ekološku poljoprivredu, ratarske kulture 2020. godine iznosila 230 eura po hektaru, povrtlarske 450, a za voćarstvo i vinogradarstvo 700 eura po hektaru. Najveći dio eko poljoprivredne proizvodnje u zemlji odvija se u unutrašnjosti gdje prevladavaju ravnice, a u Gradišću je najzastupljenije vinogradarstvo s 25 posto od ukupnih ekoloških površina, zatim ratarstvo s deset, dok je voćarstvo prisutno s osam do devet posto.  Obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobro rade na međunarodnom tržištu, ali ne za količinu već za vrhunsku kvalitetu. Regionalnost i obvezne oznake izvornosti važan su dio poljoprivredne politike. Također, direktor Poljoprivredne komore Gradišće posebno je naglasio važnu ulogu educirane savjetodavne službe u razvoju ekološke poljoprivrede. Jedan savjetnik brine se za prosječno 100 poljoprivrednika. U Gradišću, 26 savjetnika savjetuje isključivo o ekološkoj proizvodnji. Ukoliko usporedimo sa stanjem u RH, jedan savjetodavac brine za više od 500 poljoprivrednika.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore posebno ističu kako imaju odličnu suradnju sa Veleposlanstvom Austrije u Hrvatskoj sa čijim stručnjacima redovito održavaju sastanke i susrete, te su uvijek na raspolaganju oko informacija koje su potrebne hrvatskim poljoprivrednicima i njihovom krovnom udruženju.