HPK: Copa Cogeca smanjivanje proračuna za ZPP od 8,8 posto smatra neprihvatljivim

Objavljeno: 29.05.2020.

Europski poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge, udruženi u krovnu organizaciju Copa Cogeca pozdravljaju napore Europske Komisije na zajedničkom djelovanju u rješavanju brojnih problema europske poljoprivrede, ali zahtijevaju snažniju podršku svim sektorima. Analizirajući revidirani višegodišnji financijski okvir Europske Unije (VFO) 2021-2027 te objavljeni program oporavka EU nove generacije, Copa i Cogeca naglašavaju potrebu za više zajedničkih akcija na razini EU te je zatražena veća podršku poljoprivreda u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).
„Povećanje za 15 milijardi eura za Ruralni razvoj je prvi pozitivan korak. Međutim, europski poljoprivrednici su i dalje razočarani dodijeljenim iznosom za ZPP u okviru revidiranog prijedloga VFO-a. Smanjenje od oko 8,8 posto za izravne potpore u stvarnom smislu, u razdoblju u kojem se vrši toliki pritisak i očekivanje od poljoprivrednika, su jednostavno neprihvatljivi. Pravo je vrijeme da pokažemo našim poljoprivrednicima kako smo spremni podržati ih u novoj tranziciji koja kroz nove strategije od Polja do stola i strategije Bioraznolikosti pred njih stavlja nove ogromne zahtjeve i izazove“, izjavio je Predsjednik Copa Joachim Rukwied.
Sljedeća generacija poljoprivrede EU mora biti polazište za post-pandemijsku stvarnost i slijediti zajednički i koordinirani pristup postavljen na načelima solidarnosti, razumijevanja i fleksibilnost. Kada je riječ o poljoprivredi i šumarstvu, potrebno je upotrijebiti sve potrebne alate, od bespovratnih sredstava do zajmova i financijskih instrumenata radi poticanja programa i prijeko potrebnih investicijskih potpora za oporavak poljoprivrede, ističu u ovoj organizaciji EU poljoprivrednika, poručuju iz Copa Cogece..
„Ako će poljoprivrednici dodatno dati doprinos ambicioznim planovima EU, moraju imati odgovarajuću financijsku potporu za prilagodbu i prijelazno razdoblje. Trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda. Potrebna je veća komunikacija s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo“, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Dodaje kako je HPK jasno podržala stav Copa Cogece i zajedno sa ovim udruženjem radi na usuglašavanju svih stavova i prijedloga prema EK.
Dodatni fokus na koheziju, ulaganja, istraživanja, digitalizaciju, nove poljoprivredne vještine i diverzifikacija je pozitivna i zasigurno će imati koristi u sektoru poljoprivrede. Stoga europski poljoprivrednici zajednički pozivaju EU da proaktivno pristupi novim prijedlozima te da se donesu brze odluke, budući da je do primjene novog ZPP ostalo vrlo malo vremena, tek sedam mjeseci, ističe Jakopović.
Copa i Cogeca, njeni poljoprivrednici, vlasnici šuma i članovi zadruga nastoje isporučiti hranu i biomasu proizvedenu na način koji štiti okoliš, povećava biološku raznolikost, doprinosi borbi protiv klimatskih promjena i osigurava dobrobit životinja. Njihova uloga u doprinosu za postizanje ciljeva revidiranog Zelenog ugovora EU od presudnog je značaja. Pozitivno je to što je Europska komisija prepoznala poljoprivredu i šumarstvo kao važan sektora i spremna je osigurati uvjete za oporavak, posebno s obzirom na trenutnu pandemiju.
Sada nam treba snažna EU više nego ikad ranije te nam je potrebna barem ista financijska potpora nego što je sadašnji prijedlog VFO-a.. Europski donositelji odluka moraju pokazati da njihove ambicije podržavaju i potrebno financiranje te instrumente kako bi se osigurao istinski pošten prijelaz za sve jer je dogovor svih dionika presudan za daljnji opstanak i razvoj poljoprivrede, ističu iz HPK.