Hitno je potrebno osigurati pomoć svim poljoprivrednicima pogođenim vremenskim nepogodama

Objavljeno: 25.07.2023.

Hrvatska poljoprivredna komora uputila je dopis ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem se traži hitna pomoć poljoprivrednicima, vezano za nevrijeme koje je pogodilo Republiku Hrvatsku, a koje je prouzročilo velike štete na ogromnom broju poljoprivrednih površina. Kako bi se ublažilo posljedice ove vremenske katastrofe HPK predlaže sljedeće mjere: hitno raspisivanje intervencije 73.02. Ulaganja – Obnova poljoprivrednog potencijala te odgodu plaćanja HBOR i HAMAG BICRO kredita na godinu dana

„Prema našim saznanjima brojni nasadi su uništeni, osobito vinogradarima kojima su uništeni trsovi te je popustila armatura. Iste je nemoguće podići u kratkom roku zbog čega postoji bojazan od propadanja uroda. Štete su i na svim drugim nasadima i na urodu gotovo svih poljoprivrednih kultura. Prema postojećim informacijama s kojima raspolažemo, iste neće moći biti priznate kroz štetu osiguranja. Također, u svim sektorima velika šteta je na gospodarskim objektima, krovovima, vanjskim tankovima i mehanizaciji“, stoji u dopisu Ministarstvu poljoprivrede koji potpisuje predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iz HPK ističu kako je u petak objavljen natječaj iz operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“. Međutim, problemi tog natječaja su sljedeći; alokacija je samo 2 milijuna eura, što po prvim procjenama nije dovoljno kako bi se pokrile potrebe. Isto tako prije početka sanacije potrebno je popunjavanje Priloga 11 od strane savjetodavne službe, a pitanje je koliko brzo će oni moći reagirati.

IZ HPK kažu kako su poljoprivrednici  već krenuli sa sanacijom štete kako bi pokušali spasiti barem dio uroda, te su primjerice nabavljeni već novi stupovi za vinograde.

„Bojimo se da sukladno proceduri poljoprivrednici neće moći tražiti povrat za odrađene radove. Problem natječaja je i definicija 30 posto poljoprivrednog potencijala jer u nekim nasadima je šteta 100 posto na pojedinim redovima, ali nije možda na cijelom nasadu pa je pitanje kako se u ovakvim slučajevima definira „ uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 posto što stoji u prilogu Prilog 1, točka 13 natječaja“, kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Dodaje kako su također u problemu poljoprivrednici koji imaju zemljišta u zakupu, poglavito ako je zakup s RH jer nisu objavljeni novi natječaji za zakup a prema uvjetima natječaja stoji  (prilog 1 točka 21);  „U slučaju obnove poljoprivrednih gospodarskih zgrada/zemljišta koji nisu u vlasništvu korisnika, korisnik mora imati sklopljen Ugovor o zakupu na rok od najmanje 10 godina računajući od trenutka podnošenja zahtjeva za potporu ili sklopljen do najkraće 31.12.2030. Ugovor mora biti sklopljen između korisnika i vlasnika poljoprivrednog gospodarske zgrade/zemljišta koji je kao vlasnik upisan u zemljišne knjige. Ugovor mora biti upisan u zemljišne knjige.