Europa mora zaštiti svoju poljoprivredu kako bi se suočila s posljedicama dvije velike krize: ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama

Objavljeno: 07.03.2022.

Europsko udruženje poljoprivrednika Copa i Cogeca zatražilo je od EU da se poduzme sve kako bi se 2022. godine obradila sva raspoloživa zemlja kako bi se nadoknadila blokada ruske i ukrajinske poljoprivredne proizvodnje, uslijed rata koji traje. Mora se učiniti sve kako bi se spriječili poremećaji u opskrbnim lancima, koji će neminovno dovesti do nestašica u određenim dijelovima svijeta. Ovo je bitno pitanje suvereniteta hrane i demokratske stabilnosti, poručilo je krovno udruženje europskih poljoprivrednika s koordinacijski sastanak sa svojim članovima na kojem se razgovaralo o humanitarnoj situaciji proizašle iz rata u Ukrajini. Raspravljalo se i o prvim odgovorima i mjerama na ovu situaciju koji su usvojeni na izvanrednom sastanku Vijeća AGRIFISH u organizaciji francuskog predsjedništva.

„Snažna solidarnosti poljoprivredne zajednice s ukrajinskim narodom stvarna je i vidljiv u svim zemljama članicama. Poljoprivrednici su već započeli dočekivati ​​izbjeglice na svojim farmama, na putu su i prvi konvoji koje su poljoprivrednici organizirali, a uz hranu šalju se i druge potrepštine te financijske donacije. Copa-Cogeca će ovih dana na svojoj web stranici objaviti više informacija za poljoprivrednike, zadruge i sve građane koji žele podržati akcije koje poduzima poljoprivredna zajednica EU, a u ovu akciju uključit će se i hrvatski poljoprivrednici i HPK“, izjavio je nakon sastanka predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Kao rezultat ovog sastanka u narednim danima ukrajinska poljoprivredna organizacija UNAF (Ukrajinski nacionalni agrarni forum) pridružit će se europskoj poljoprivrednoj zajednici te će postati partner Copa i Cogeca.

Ramon Armengol, predsjednik Cogece izjavio je tim povodom kako europski poljoprivrednici podržavaju svoje ukrajinske kolega da postanu partneri u Copa i Cogeca te da je to prirodni reakciji i izraza solidarnosti koji se odvija na terenu od strane poljoprivrednika i zadruga. Europska poljoprivredna zajednica mobilizira se na svim razinama kako bi pružila konkretnu potporu ukrajinskom narodu i izbjeglicama koji pristižu u sve države članice.

Iz HPK ističu kako na političkom i gospodarskom planu, početne analize jasno pokazuju važnost izazova obnove s kojima će se europska poljoprivreda suočiti u kratkom i srednjem roku. Rat koji pogađa Europu imat će posljedice po cijeli svijet još nekoliko godina, a većina proizvodnji biti će izravno ili neizravno pogođene. Stoga je bitno imati snažan europski odgovor kako bi se zajednički odgovorilo na ovu humanitarnu i gospodarsku katastrofu.

Copa i Cogeca očekuju da Europska komisija 8. ožujka usvoji sveobuhvatne mjere, jer ova iznimna situacija zahtijeva i iznimne mjere. Brzina primjene mjera je od presudne važnosti, a pojedini sektori su već ozbiljno pogođeni povećanjem cijena uzrokovanim Covidom i energetskom krizom te ih se mora podržati bez odlaganja, dok poljoprivrednici svih država očekuju i jasne smjernice politike u kom smjeru treba ići sjetva i buduća proizvodnja, ako se rat nastavi.

Christiane Lambert, predsjednica Copa-a naglasila je kako ruska vlada koristi sigurnost hrane kao oružje čemu se je potrebno suprotstaviti.

„Kao i kod energetike, u poljoprivredi čvrsto vjerujemo da je moguće ojačati našu stratešku autonomiju uz nastavak napretka u pogledu održivosti. Suprotstavljanje ove dvije dimenzije, kako smo posljednjih dana čuli u Bruxellesu je neproduktivno. Moramo ponovno naoružati našu poljoprivredu danas kako bismo se suočili s ovim dvjema velikim krizama u isto vrijeme: ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama”, izjavila je Christiane Lambert.

Iz HPK ističu kako zajedno sa svojim kolegama iz Copa i Cogeca godinama ponavljaju, a što današnje činjenice jasno dokazuju, da je sigurnost hrane od izuzetne strateške važnosti. Potrebna je promjena paradigme u načinu na koji Bruxelles razmišlja o poljoprivredi, počevši od ciljeva postavljenih u strategiji Farm to Fork. Zato poljoprivrednici i zadruge sada čekaju konkretne smjernice i akcije kao i rješenje za prehrambene, energetske, klimatske i ekološke izazove, te je hitno potrebno osloboditi potencijal europske poljoprivrede za ublažavanje posljedica ovog rata.