Dijalog o ZPP-u s poljoprivrednim proizvođačima i donositeljima odluka

Objavljeno: 15.02.2019.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) organizirala je dana 11. I 12. veljače 2019. godine u Hotelu Osijek radionicu u sklopu projekta “CAP FOR YOU” (“Zajednička poljoprivredna politika za tebe” – “ZPP za tebe”). Cilj radionice bio je povećati informiranost predstavnika poljoprivrednih udruženja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU te o procesima stvaranja poljoprivrednih politika u okviru europskih organizacija i institucija. Radionica je okupila 39 predstavnika poljoprivrednih udruga iz različitih sektora.

Prisutne je na početku pozdravio Mato Brlošić, potpredsjednik HPK, istaknuvši kako je ova radionica okupila proizvođače hrane s područja cijele Hrvatske jer se želi izravno čuti hrvatske poljoprivredne proizvođače hrane.

Tijekom radionice sudionicima se obratila Andrea Čović Vidović, voditeljica odnosa s javnošću u Uredu za informiranje Europskog parlamenta. Gospođa Čović je naglasila kako se 26. svibnja 2019. godine održavaju izbori za Europski parlament, kojima se biraju i predstavnici Hrvatske na razdoblje od pet godina, te da Ured ima za cilj povećati izlaznost na izbore.

 

Uvodnu prezentaciju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020. i zaključcima Međuparlamentarne konferencije o ulozi parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede – održao je Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Gospodin Panenić naglasio je kako u RH ima malo znanja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici jer se ljudi osjećaju otuđeno s unaprijed formiranim mišljenjem kako se sve donosi u Bruxellesu, te da je  potrebno poznavati procedure odlučivanja u EU. Sudionike je upoznao s raspravom vezanom uz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU za iduće programsko razdoblje oko pet ključnih tema: proces usvajanja nacionalnih strateški planova u poljoprivredi za razdoblje 2021.-2027. godine; generacijska obnova u poljoprivrednoj djelatnosti; lokalna uprava i ruralni razvoj; LEADER-program te istraživanja u poljoprivredi usmjerena na sigurnost i kvalitetu hrane.

 

Prezentaciju o mjerama ruralnog razvoj 2014.-2020. godine na području LAG-a Baranja održala je Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja. U prethodne tri godine na području LAG-a Baranja iz mjera ruralnog razvoja odobrena su sredstva u iznosu od 53 milijuna kuna za 56 korisnika. Prema dostupnim podacima trenutno su u obradi 34 prijave s približno 12,5 milijuna kuna potpore. Kada se govori o pozitivnim iskustvima, svakako treba napomenuti vidljiv trend generacijske obnove koji se događa kod razvijenih poljoprivrednih gospodarstava na području LAG-a Baranja, što se odražava i kroz devet odobrenih projekata za mlade poljoprivrednike “teških” ukupno 3,4 milijuna kuna. Problemi su vezani uz nedostatak iskusnih konzultanata na području LAG-a Baranja za provedbu većih projekata.


Predstavljeni su primjeri dobre prakse obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su primila potpore iz mjera ruralnog razvoja. Prvo je predstavljen OPG Vukelić u Lužanu Biškupečkom, koji je dobio potporu iz mjere 6.3.1. za proizvodnju povrća i voća po principima biodinamike Rudolfa Steinera, te OPG Hadžić iz Svetog Martina na Muri ostvario je potporu iz mjere 4.2.1. koja je uložena u pogon za preradu jabuka u sokove, jabučni čips i čajeve.  
Mr. sc. Željko Bjeliš predstavio je Udrugu proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež iz Opuzena (čiji je predsjednik), koja je sudjelovala na savjetovanju “Citrus” u Bruxellesu 19.11.2018. godine i podijelio iskustva s tog savjetovanja.

Rasprave u grupama vodile su se oba dana. U prvoj raspravi najviše rasprave vodilo se oko definicije Pravog poljoprivrednika. Dio sudionika je dao stajalište kako je pravi poljoprivrednik onaj koji plaća doprinose i kojemu je poljoprivreda primarna djelatnost, a dio je bio u potpunosti protiv dodatnog definiranja jer smatraju da poljoprivreda može biti i druga djelatnost koja je jednako tako ozbiljna kao i primarna. Većina je smatrala kako je potrebno ograničiti poticaje, ali se nisu u potpunosti složili koji bi to bio iznos i većina se izjasnila protiv uvođenja dodatnih zelenih mjera i programa.

U drugoj raspravi sudionici su imali priliku preko izravnog prijenosa na Facebook stranici projekta „CAP FOR YOU“ javno dati prijedloge na goruće teme u poljoprivredi kao što su zapošljavanje u ruralnim područjima, privlačenje mladih, proizvodnja, zaštita okoliša, zdrava prehrana djece u školama i vrtićima. U raspravi putem live streama od donositelja odluka su sudjelovali gospodin Panenić, pročelnica za poljoprivredu Osječke županije Silvlija Wendling i Predsjednik poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Većina se složila kako je potrebno osigurati praktičnu edukaciju i primjenu novih znanja, dodatne subvencije za kvalitetu i preradu proizvoda, lokalna tržišta poput škola, vrtića i ostalih institucija,  zaštiti male i srednje poljoprivrednike, omogućiti pravednu raspodjelu sredstva i zemljišta, osigurati pristup informacijama i transparentu komunikaciju s donositeljima odluka.

Cijelu raspravu i prijedloge poljoprivrednika možete pogledati na linku  https://www.facebook.com/539543273192034/videos/300034424043988/.