Dan Hrvatske 2019. godine u Grazu u organizaciji Austrijske trgovinske komore

Objavljeno: 24.10.2019.

HPK: Hrvatska treba učiti od Austrije kako se ulaže u inovacije i razvoj u poljoprivredi

Pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a u organizaciji Austrijske trgovinske komore dana 23. listopada 2019. godine održan je Dan Hrvatske u Grazu. Glavno izlaganje bilo je na temu “EU fondovi i utjecaj na gospodarski rast“ s naglaskom na projekt Vlade RH “Slavonija, Baranja i Srijem”, u koji je usmjereno 18,75 milijardi kuna.  Na skupu u Grazu sudjelovala je delegacija Hravtske poljoprivredne komore na čelu s predsjednik HPK Mladenom Jakopovićem, te potpredsjednikom Miškom Šklempeom.

Kako je istaknuto na skupu iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u razdoblju 2014.-2020. godine Hrvatskoj stoji na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura, pri čemu je iznos objavljenih natječaja do kraja 2018. dosegnuo 79% od tog iznosa. Na skupu se govorilo o EU-fondovima u Hrvatskoj, u cilju unapređenja razmjene iskustava dviju zemalja pri korištenju EU-fondova te proširenja mogućnosti za suradnju austrijskih i hrvatskih tvrtki pri zajedničkom korištenju EU fondova i realizaciji konkretnih projekata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik HPK Mladen Jakopović ističe kako su iskustva Austrije i njezine regije Štajerske posebno interesantni za Hrvatsku. Ono što je Austrija do sada napravila u povlačenju sredstava iz EU fondova, te kroz investicije, posebice u poljoprivredi za nas je dragocjeno iskustvo. Austrijske tvrtke i poljoprivredna udruženja trebaju nam biti jači partneri od kojih možemo puno naučiti, ali i kroz zajedničke projekte u budućnosti investirati te nastupati na nekim trećim tržištima, smatra Jakopović. HPK posebno zanimaju projekti i isksutva Austrije u projektima istraživanja i razvoja u poljoprivredi.

Na skupu se prisutnima obratio Martin Schaller predsjednik Austrijske trgovinske komore koji je naveo kako je od 1993. Austrija investirala čak 4,4 milijardi eura u Republiku Hrvatsku. Schaller je naglasio kako je potrebno uspostavljati kontakte i maksimalno iskoristiti EU fondove, a naveo je iskustva Austrije koja je profitirala od EU fondova.

Od 10,7 milijardi  eura koje Republika Hrvatska ima na raspolaganju, za iskoristiti je preostalo još 2,2 milijarde eura, pri čemu sredstva namijenjena za projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu iznose 2,5 milijardi eura.  Austrijske tvrtke vide svoju šansu u budućim investicijama u Hrvatsku i preko EU fondova, te se vide kao partner u brojnim investicijskim projektima.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš iznio je podatak kako trgovinska razmjena Austrije i Hrvatske iznosi 2,5 milijardi eura, a šansa za zajednička ulaganja tvrtki iz Austrije i Hrvatske je u projektima istraživanja i razvoj, za što hrvatska treba partnere. Hrvatska mora biti izvozno orijentirana zemlja s proizvodima visoke dodatne vrijednosti, naglasio je Radoš.

Hans Seitinger ministar poljoprivrede Štajerske na skupu je izjavio kako je suradnja s Hrvatskom jako važna, posebice u znanosti i istraživanjima. Iznio je podatak kako Štajerska odvaja čak pet posto za istraživanja što su ogromna sredstva u odnosu na cijelu EU. Zato je Štajerska jedna od najrazvijenijih regija, koja stalno otvara nova radna mjesta. Sve te inovacije nam mogu pomoći u budućnosti, a posebno su važne inovacije u digitalizaciji svih sektora gospodarstva, kazao je.

Predstavnici Štajerske zaključili su kako su istraživanja posebno potrebna u poljoprivredi i turizmu.

Istraživanja i razvoj su preduvjeti kako bi se pokrenulo gospodarstvo i novi razvoj, te kako bi zadržali mlade da ne odlaze iz države. Posebno treba poticati i investirati u nove start up projekte u kojima najviše sudjeluju mladi obrazovani ljudi, a za takve investicije postoje i ogromna sredstva kroz različite fondove EU, zajednički je zaključak sa skupa Dan Hrvatske u Grazu.