Covid kriza je osvijestila koliko je proizvodnja hrane važna i koliko je ovisnost o uvozu pogubna za jednu slabo razvijenu državu

Objavljeno: 30.11.2020.

Hrvatska poljoprivredni proizvođači očekuju da će se nakon pandemije Covida-19 koja je obilježila ovu godinu, u idućoj na policama hrvatskih trgovina naći više domaćih kvalitetnih proizvoda nego što je to danas.

Covid kriza je osvijestila koliko je proizvodnja hrane važna i koliko je ovisnost o uvozu pogubna za jednu slabo razvijenu državu koja ima ogroman potencijal u poljoprivredi i nisku samodostatnost i snažno mora potaknuti razvoj ruralnih krajeva. Iako smo problem detektirali, police naših trgovina i dalje su pune uvozne robe, često lošije kvalitete koji se uvoze po dampinškim cijenama.

Vjerujemo da će država u 2021. početi raditi na tome da se domaća poljoprivreda bolje zaštiti, da se poljoprivrednici pod utjecajem krize okrenu većoj proizvodnji, udruživanju i jačanju konkurentnosti, te da covid krizu iskoristimo za ozbiljan zaokret u agraru i ojačamo svijesti kako je kupnja domaćih proizvoda jedan od načina da se osnaži domaće gospodarstvo, povećavaju investicije, otvaraju nova radna mjesta I da nam mladi ne odlaze iz ruralnih krajeva. Pred poljoprivrednicima EU je i usvajanje nove Zajedničke poljoprivredne politike, koja je još uvijek jako nejasna i prepuna nedoumica što proizvođače očekuje nakon 2023 godine. Okretanje zaštiti okoliša I ispunjavanju klimatskih zahtjeva veliki je izazov za poljoprivredu, a nova pravila za proizvođače donijet će velike promjene na koje mnogi još nisu spremni. Zato je važno u 2021. otvoriti javnu raspravu kakvu poljoprivredu želimo te kako ćemo se uklopiti u ono što nam tek dolazi. Svaka će država morati izraditi svoje strateške planove, a takvi hrvatski planovi moraju uvažiti sve naše specifičnosti I usmjeriti proizvođače da znaju što ih očekuje.

U HPK smatramo kako je zato važno da nas nadležni u 2021. više slušaju i usvaja naše prijedloge jer smo mi glas sela, poljoprivrede i u svakom trenutku znamo što je potrebno naših proizvođačima. Hrvatska zaslužuje bolju poljoprivredu, a potrošači bolju i kvalitetniju hranu od one koja nam se danas često nudi iz uvoza. Zato bi “postpandemijska” 2021. trebala biti godina ozbiljnog zaokreta u poljoprivredi. U HPK za to smo spremni i imamo brojne prijedloge i rješenja.

Preuzeto sa: https://www.poslovni.hr/domace/domaci-proizvodaci-nadaju-se-boljoj-zastupljenosti-na-policama-trgovina-4260930