Copa Cogeca od premijera Andreja Plenkovića zatražila podršku za veći proračun ZPP-a

Objavljeno: 17.07.2020.

Čelni ljudi najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, Joachim Rukwied i Ramón Armengol uputili su 15. srpnja 2020. godine pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga traže podršku Vlade RH u borbi za osiguravanje većeg i stabilnog proračuna za poljoprivredu u novom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike. Novi ZPP pred EU poljoprivrednike i proizvođače stavlja brojne nove zahtjeve koje će teško biti ostvariti bez snažne financijske injekcije za nastavak ulaganja te se ne bi smjelo zadirati u rezanje proračuna za poljoprivredu posebice u svjetlo korona krize koja je nanijela velike posljedice za poljoprivredu EU.

„Države članice spremaju se postići dogovor o budućnosti EU proračuna koji se temelji na pregovaračkom okviru koji je pripremio predsjednik Vijeća Charles Michel, a slijedeći revidirani prijedlog Europske Komisije od 27. svibnja. Ovi se pregovori vode u kontekstu korona krize, te je od presudne važnosti slijediti zajednički i koordinirani pristup na razini EU zasnovan na načelima solidarnosti, razumijevanje i fleksibilnost koja će nas odvesti do gospodarskog oporavka EU, ističe se u pismu koje je stiglo i na adresu Hrvatske poljoprivredne komore, koja je uvaženi član ovog EU udruženja. 

Unatoč pandemiji COVID-19, poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge u EU se zalažu za održavanje stalne opskrbe sigurnom, kvalitetnom hranom za građane diljem EU, čime se osigurava sigurnost opskrbe, a to zahtijeva naporan rad u cijelom lancu opskrbe hranom u novonastalim okolnostima. Međutim, poljoprivrednici i zadruge suočene su sa sve težim situacijama u poslovanju o čemu svjedoče izvještaji naših kolega iz svih država EU. Izbijanje korona krize uzrokovao je dramatičan utjecaj na ruralna područja u EU, s neposrednim posljedicama u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, kaže se u pismu. 

S obzirom na gospodarski program oporavka EU te težnje za većom održivošću, a kao odgovor na klimatske promjene i poboljšanu zaštitu biološke raznolikosti poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja moraju i dalje biti srce EU ambicija. To vrijedi i za poljoprivrednike, vlasnike šuma i njihove zadruge kako bi nastavili proizvoditi i isporučivati ​​hranu građanima EU. U tom je kontekstu ključno osigurati uvjete za nastavak ove aktivnosti, te ni u kom slučaju smanjivati proračun, poručuju iz Copa Cogece.

„Ako će poljoprivrednici dodatno dati doprinos ambicioznim planovima EU, moraju imati odgovarajuću financijsku potporu za prilagodbu i prijelazno razdoblje. Trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda. Potrebna je veća komunikacija s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo“, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Dodaje kako je HPK jasno podržava stav Copa Cogece i zajedno sa ovim udruženjem radi na usuglašavanju svih stavova i prijedloga prema EK.

ZPP je temelj Europske unije i mora ostati snažna, zajednička i primjereno financirana politika. U proračunu ZPP-a poljoprivrednicima i potrošačima pružaju se znatne i široke prednosti koje se ponekad uzimaju zdravo za gotovo. Stoga ponavljamo svoj poziv na održavanje proračunskih sredstava Unije za ZPP na istoj razini kao i trenutačni u stvarnim uvjetima.

Poljoprivrednici i njihove zadruge sa svoje strane su spremni i voljni učiniti sve kako bi Europsku uniju postavili na čvršći i održiviji ekonomski temelj, kažu u najvećem europskom udruženju poljoprivrednika.