Apeliramo na bankarski sektor da se solidarizira s nastradalim poljoprivrednicima

Objavljeno: 04.01.2021.

Hrvatska poljoprivredna komora apelira na bankarski sektor u Hrvatskoj da se solidarizira s poljoprivrednicima koji su nastradali u katastrofalnom potresu koji je pogodio područje oko Siska, Petrinje i Gline, te da ne vrše bilo kakve obustave isplata (po bilo kojoj osnovi- krediti, ovrhe, različite naknade i dr.), potpora koje će pogođenim poljoprivrednicima žurno sjesti ovih dana na njihove račun.

„Poslovna politika svake banke koja djeluje na hrvatskom tržištu trebala bi biti usklađena s trenutno teškom situacijom koja je zadesila poljoprivrednike na područjima koje je pogodio katastrofalan potres. Naši poljoprivrednici spremni su ispunjavati svoje redovne obveze prema svojim bankama, a naš je apel da se banke sada solidariziraju i da imaju više senzibiliteta prema nastradalim poljoprivrednicima i njihovom poljoprivrednom potencijalu, zbog čega bi svaka obustava ili naplata troškova u ovom trenutku bila loša za poslovanje poljoprivrednika i nedopustiva. Vjerujemo da će nas banke u Hrvatskoj podržati u namjeri da se poljoprivrednicima u ovom teškom trenutku olakša život i poslovanje te da im neće dodatno otežavati ovu tešku situaciju naplatom njihovih obveza iz ovih žurnih potpora, izjavio je Mladen Jakopović predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. 

Za 14.000 OPG-ova na potresom pogođenom području odobrena je žurna isplata izravne potpore u iznosu od 35 milijuna kuna s obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, prvenstveno potresa. Zato je pokrenut postupak prijevremene isplate proračunskog – hrvatskog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu, a sredstva se odnose na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima.

Navedenu potporu će tijekom siječnja primiti oko 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s područja pogođenima potresima i poplavama, a koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja. Hrvatsku poljoprivrednu komoru već su kontaktirale pojedine banke koje su izrazile svoju solidarnost i poslale poruku da će biti partneri i stati na stranu poljoprivrednika te neće vršiti naplate i obustave žurnih potpora. Vjerujemo da će ovo biti dobra gesta i poruka i svih drugih banaka u Hrvatskoj koje posluju s našim poljoprivrednicima, ističu u HPK.