Održan okrugli stol s povjerenikom Hoganom

Objavljeno: 23.11.2018.

Na jučerašnjem okruglom stolu koji je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora u suradnji s Hrvatskim saborom, Ministarstvom poljoprivrede i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, raspravljalo se o aktualnostima vezanim za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku. Poljoprivrednici su imali priliku postaviti  pitanja nekome od uvaženih panelista; g. Philu Hoganu, povjereniku Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj , g. Tomislavu Tolušiću, potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede ili g. Mati Brlošiću, zamjeniku predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore.

Odgovarajući na pitanja okupljenih u sklopu ove za poljoprivrednike zanimljive teme Brlošić je istaknuo da su do sada potpore na ovoj razini dale svoje rezultate i nužnim smatra da se one za naredno razdoblje još i povećaju. Ujedno je istaknuo zadovoljstvo što je Hrvatska prvi put u prilici da sudjeluje u pisanju prijedloga za Zajedničku poljoprivrednu politiku u narednom razdoblju te se nada da će neki od tih prijedloga biti uvaženi.

Govoreći o novom ZPP-u povjerenik Europske komisije Hogan naglasio je da je izdvojeno devet glavnih ciljeva od čega se tri odnose na ekonomiju, tri na okoliš te tri na društvo u cjelini. Kazao je da mu je cilj pojednostavniti poljoprivrednu politiku jer se poljoprivrednici često žale da je on kompleksna. Naglasio je da poljoprivredna politika na lokalnoj razini mora biti prilagođena da odgovora poljoprivrednicima.

„Jedan od problema je manji broj mladih poljoprivrednika koji je samo 6 posto ispod četrdeset godina. Treba naći načina kako pomoći mladim poljoprivrednicima i omogućiti ima pristup financijskim sredstvima jer će u suprotnom zemlja širom Europe biti napuštena“, upozorio je Hogan.

Govoreći na okruglom stolu o stanju u poljoprivredi, ministar Tolušić je podsjetio da je u ovoj i prethodnoj godini stiglo oko milijardu eura za hrvatsku poljoprivredu. Nada da će se do 2020. iskoristiti sva omotnica i da će se u nekoliko narednih godina podići konkurentnost domaće poljoprivredne proizvodnje. Dodao je da su mjere i aktivnosti koje provodi Ministarstvo i Vlada dobri, a da će se rezultati u svoj punini, koje treba čekati, vidjeti za par godina.

Brlošić je na kraju pozdravio obećanja da će se administriranje kroz novi ZPP bitno smanjiti. Najavio je da će Komora intenzivno savjetovati svoje članove odnosno poljoprivrednike što treba učiniti u narednom razdoblju da se u što većoj mjeri povuku sredstva.

Više o Međuparlamentarnoj Konferenciji možete čitati na: https://cro-cap.com/