POZIV – MOGUĆNOSTI I PERSPEKTIVE RAZVOJA EKSTENZIVNOG STOČARSTVA NA HRVATSKOM KRŠU – Benkovac, 25. studenog, 2022.

Objavljeno: 16.11.2022.

U ime Organizacijskog odbora pozivamo Vas da sudjelujete u radu Mediteranskog kongresa pod naslovom „Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu“. Ovogodišnji međunarodni mediteranski kongres organizira se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, Europskim udruženjem za stočarstvo (EAAP) i Međunarodnim centrom za visoke studije Mediterana (CIHEAM). Najavljeni kongres će se održati u Vatrogasnom domu u Benkovcu, Domobranska ulica 2, 23420 Benkovac, dana 25. 11. 2022. godine (petak).

Ovogodišnji kongres „Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu“ organiziran je u pet glavnih sesija:

1. Načela i preporuke održivog gospodarenja pašnjačkim resursima na krškom području Hrvatske;
2. Regulativa, status i mjere poljoprivredne politike vezane za Jadransko/Ličko područje Hrvatske;
3. Izvješća županijskih predstavnika o stanju pašnjačkih resursa i stočarskoj proizvodnji;
4. Izložba autohtonih poljoprivrednih proizvoda s hrvatskog krša, te
5. Panel rasprava na temu agrarne politike: “Ekstenzivno stočarstvo na krškom
području: između očekivanja i mogućnosti“

Kongres „Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu“ ima specifičnu važnost za našu zemlju, jer je to jedinstveni međunarodni događaj u poljoprivredi hrvatskog krša koji se organizira uz izravno sudjelovanje naših poljoprivrednih proizvođača. Očekuje se da će ishodi kongresa doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede, poglavito stočarstva na Jadranskom/Ličkom području Hrvatske u skladu s međunarodnim iskustvima i standardima. Osim toga, kongres je jedinstvena prilika da poljoprivredni proizvođači izravno kontaktiraju europske i domaće stručnjake mediteranske poljoprivrede s kojima je razmjena stručnih dostignuća i iskustva glavni cilj. Rezultati takve interakcije bit će stalni protok znanja, iskustava i predloženih rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju naši poljoprivredni proizvođači.

Uvjereni smo da će kongres pridonijeti ostvarenju ciljeva nacionalnog strateškog plana i programa usmjerenih na očuvanje i održivo iskorištavanje prirodnih pašnjačkih resursa na hrvatskom kršu, kao i njegovom odgovornom upravljanju i gospodarenju. S našeg stručnog gledišta, uvjereni smo da će svi dionici kongresa sudjelovati u produktivnim raspravama i imati će priliku uživati u društvenim događanjima u toploj i prijateljskoj atmosferi.

Cijeli program možete pronaći na sljedećem linku: 01 PROGRAM konf. BENKOVAC

Sudjelovanje na kongresu molimo potvrdhttps://komora.hr/wp-content/uploads/2022/11/POZIV_PROGRAM-konf.-BENKOVAC-25.11.22.pdfiti putem sljedećeg linka: https://bit.ly/3hLnMS2