Komora dobila projekt na natječaju Europske komisije

Objavljeno: 03.07.2018.

U javnom nadmetanju za sredstva iz natječaja Europske komisije za promociju Zajedničke poljoprivredne politike EU, u snažnoj konkurenciji, u kojoj je od 66 prijavljenih projekata prošlo 20, prošao je projekt Hrvatske poljoprivredne komore pod nazivom „CAP FOR YOU“. Cilj projekta je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o programima i mjerama kako se provode u drugim zemljama te o smjernicama i načinu kako druge zemlje kreiraju svoje poljoprivredne politike. Između ostalog, kroz projekt će se medijski promovirati najuspješniji projekti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su se kandidirali za mjere Programa ruralnog razvoja RH te uspješno savladali složene procedure provedbe i zasluženo ostvarili prijeko potrebnu potporu neophodnu za razvoj njihovog gospodarstva u izazovnom okruženju ruralnog prostora. Projekt će trajati godinu dana, a vrijednost projekta je 650.000 kuna. Ugovorena potpora je samo mali dio sredstava koji je malobrojan tim Komore ostvario u proteklim godinama, dok ukupna ostvarena svota potpora doseže više od 6 mil. kuna.

Hrvatska poljoprivredna komora je zahvaljujući usmjerenosti prema svojim članovima, tijekom proteklih nekoliko godina, putem projekata Europske unije osigurala stručne edukacije izvan Republike Hrvatske za preko 700 poljoprivrednih proizvođača. Također, Komora je prva poljoprivredna neznanstvena organizacija koja sudjeluje u najzahtjevnijim projektima u okviru programa Europske unije Obzor 2020. Zahvaljujući uspješno provedenim projektima, Komora je dobila priliku da i Europski parlament i Komisija pomno razmatraju dostavljene prijedloge vezano uz nove financijske potpore za aktivnosti kojima će se dodatno pomoći poljoprivrednim proizvođačima, prvenstveno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, u pronalasku novih tržišnih mogućnosti u korištenju poljoprivrednih ostataka i otpada u energetske svrhe u cilju povećanja dohotka gospodarstva.

Osluškujući potrebe svojih članova i zastupajući njihove interese, Komora se izborila i aktivno uključila u rad preko 20 odbora Europske komisije te u mnogim povjerenstvima na nacionalnoj razini, s ciljem da članovi, u svakom poljoprivrednom sektoru, mogu dobiti pravovremene informacije.

Za sljedeću godinu Komora planira prijaviti projekte na Programe Europske komisije koji se odnose na povećanje konkurentnosti i promociju poljoprivrednih proizvoda na domaćim i stranim tržištima. Dio iznosa obavezne članarine predviđeno je za sufinanciranje takvih projekata, a 70 do 85% potpore biti će financirano izravno iz sredstava Europske komisije. Godišnji ukupan iznos Europske komisije za mjere promocije te pozicioniranja poljoprivrednih proizvoda na lokalnim i stranim tržištima iznosi oko 800 milijuna kuna. Novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori obuhvatiti će, putem obaveznog članstva približno 65.000 OPG-ova, te će stvoriti preduvjete za prijavu na takve značajnije projekte. S obzirom da su potrošači oni koji odlučuju o kretanju proizvoda na tržištu, projekti će biti usmjereni i na edukaciju potrošača kako bi njihov izbor prilikom kupovanja upravo bio lokalni domaći proizvod proizveden na OPG-u.

Osim navedenih projekata, Komora je za potrebe svojih članova pristupila intenzivnim pregovorima s raznim dobavljačima, čiji su proizvodi nužni za kvalitetnu pripremu poljoprivredne proizvodnje te je u postupku finalizacije dogovora s kreditnim institucijama koje bi omogućile povoljne kreditne linije za financiranje  aktivnosti u poljoprivrednom sektoru.

Također, jedna od važnih politika za koju se Komora zalaže je i stvaranje povoljnijih preduvjeta te dobivanje dodatnih potpora za zapošljavanje na Obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se osigurala životna vitalnost i radna produktivnost ruralnih područja.

Novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori pomoći će naporima Komore da OPG-ima omogući snažniji nastup na tržištu kroz projekte lokalnih proizvoda veće dodane vrijednosti te ih pozicionirati kao broj jedan izbor potrošačima, da OPG-i ostvare znatne financijske mogućnosti koje su do sada dobivali samo veliki proizvođači, te da nova poljoprivredna politika i mjere potpora budu usmjerene na razvoj malih i srednjih OPG-a. Stoga će samo poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva udruženi snažnu Hrvatsku poljoprivrednu komoru, konačno moći ostvariti zaslužena prava te biti stručno zastupani i pred hrvatskim institucijama i pred Europskom komisijom, pogotovo kad nam pregovori oko kreiranja nove Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije 2021. – 2027. godine kucaju na vrata.