Energija iz rezidbenih ostataka-prilika za razvoj ruralnih zajednica

Objavljeno: 30.03.2018.

Jučer je u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore uspješno održana radionica na temu “Energija iz rezidbenih ostataka – prilika za razvoj ruralnih zajednica”.

Uspješnosti radionice pridonijeli su: doc. dr. sc. Nikola Bilandžija s Agronomskog fakulteta s temom: Pozicioniranje potencijala i tehnike prikupljanja orezane biomase u sustavu proizvodnje energije. Zatim pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić s temom: Mogućnost financiranja iz Programa ruralnog razvoja. Zatim dr. sc. Biljana Kulišić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar s temom: Energetika i poljoprivreda u okviru bioekonomije, te na kraju Tajana Radić i Tomislava Hodalić iz Hrvatske poljoprivredne komore s temom: Projekt uP_running – održivo korištenje rezidbenih ostataka u poljoprivredi + primjer dobre prakse.


Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali: pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić; predstavnik Voćarskog centra Ivković, Frane Ivković; mladi OPG-ovac Josip Vrbanek; najveći proizvođač agropeleta Darko Grivičić; direktorica HEP ESCO Vlasta Zanki; te predstavnik tvrtke CONDIO d.o.o. Dario Čop.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić dotaknuo se pitanja potencijala korištenja ostataka u poljoprivredi za potrebe proizvodnje električne i toplinske energije.
Nadalje, predstavnik voćarskog centra Ivković, Frane Ivković kazao je kako je moguće okupiti voćare i osigurati dovoljno rezidbenih ostataka na tržištu.
Mladi OPG-ovac i proizvođač vina, Josip Vrbanek također je dotaknuo pitanje načina mogućnosti okupljanja vinara i osiguravanja dovoljnih rezidbenih ostataka na tržištu.
Darko Grivičić iz Tvrtke Euro – Tim d.o.o. dotaknuo se proizvodnje agropeleta i ostalih poljoprivrednih ostataka te je rekao kako proizvodnja može pomoći razvoju ruralnih zajednica.
Direktorica HEP ESCO Vlasta Zanki govorila je o mogućnostima djelovanja i udruživanja poljoprivrede i energetike te o iskustvima s projektima iz područja korištenja biomase. Također, na panelu smo čuli i iskustva g. Daria Čopa iz tvrtke CONDIO d.o.o. koji je pričao o svojem primjeru poslovanja.

Aktivnim uključivanjem svih sudionika, nakon panel rasprave završio je službeni dio radionice te vjerujemo kako će ona potaknuti nove mogućnosti i prilike za suradnju različitih institucija, privatnih tvrtki, malih poljoprivrednika i dr.