EIT Food EWA – podrška ženama poduzetnicama u poljoprivredno-prehrambenoj industriji

Objavljeno: 08.06.2022.

U suradnji s EIT Food inicijativom, Lean Startup Hrvatska pokreće EWA program s ciljem pružanja podrške poduzetnicama u ranoj fazi njihove karijere kako bi uspješno razvili održivo poslovanje. EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije.

Iako je u Europi više žena (52%)  nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama. Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postoku zauzimaju vodeće uloge . U 2016. godini žene su zauzele samo 28% vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama u Europskoj uniji, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS regija.

Nadalje, nedostatak zastupljenosti žena u ruralnim područjima ne utječe samo na razvoj poduzetničkog ekosustava, već se žene suočavaju s mnogim drugim preprekama koje ih sprječavaju da u potpunosti razviju svoje potencijale. Upravo zato, a posebno u ruralnim područjima, žensko stvaralaštvo i poduzetnički potencijal se nedovoljno iskorištavaju kao izvori gospodarskog rasta. Europska komisija radi sa zemljama EU-a kako bi prevladala ove izazove i potaknula više žena da pokrenu vlastito poslovanje.

U sklopu programa, Lean Startup Hrvatska će odabrati 10 sudionika za sudjelovanje u 6-mjesečnom programu koje će im ponuditi personalizirano mentorstvo, sesije umrežavanja, radionice, konzultacije sa stručnjacima i pristup međunarodnoj digitalnoj platformi s mogućnošću dobivanja sredstava do 10.000 eura.

Online treninzi

Odabrane poduzetnice sudjelovati će u 6-mjesečnoj poduzetničkoj edukaciji i imati pristup resursima za učenje.

Mentorstvo/stalna podrška

Više od 20 sati personaliziranog mentorstva od stručnjaka iz industrije te pristup besplatnom EIT Food Startup priručniku.

Snaga zajednice

Sve sudionice programa će imati pristup EWA zajednici koja okuplja preko 200 mentora i poduzetnica unutar poljoprivredno-prehrambenog ekosustava.

Mogućnosti financiranja

Korisnice će imati priliku osvojiti novčanu nagradu do 10.000 eura, otkriti druge EIT Food programe  i pristupiti investitorima, poslovnim anđelima i korporacijama.

Tijek programa

  1. Odabir kandidatkinja za ulazak u program: prijava do 13. lipnja 2022.
  2. Početak programa: lipanj
  3. Matchmaking aktivnost: 2. srpnja 2022.
  4. Radionice i treninzi: srpanj-studeni, 2022.
  5. Pitch projekata i umrežavanje: studeni

Program se realizira već dvije godine, a ove godine provodit će se u 11 zemalja gdje će priliku za sudjelovanjem dobiti 110 žena.

Program uključuje podršku, obuku i personalizirano mentorstvo u trajanju od šest mjeseci te novčane nagrade u iznosu do 10.000 eura. Projekt traje od srpnja do prosinca 2022. godine te je sudjelovanje u potpunosti besplatno.

Prijava u program

Za sudjelovanje u programu potrebno je posjetiti EWA Aplications 2022 web stranicu, odabrati zemlju u kojoj se projekt provodi (Croatia), kliknuti na F6S prijavnu formu, prijaviti se putem maila, Facebook ili LinkedIn računa te ispuniti tražene podatke.

Prijave su otvorene do 13. lipnja. Više informacija pronađite ovdje (na engleskom).

 

https://leanstartup.hr/eit-food-ewa-2022/