Veliki OPG-ovi mogu sami izdati propusnice svojim vozačima, manji moraju u lokalni stožer civilne zaštite

Objavljeno: 25.03.2020.

Vlasnik jednog slavonskog OPG-a obratio se redakciji Lidera tvrdeći da trenutno ima narudžbe za dostavu svojih proizvoda u sedam prodavaonica van njegovog prebivališta. Kaže da nije siguran vrijedi li i za OPG-ove ista procedura kao i za tvrtke (direktor ispunjava propusnicu za vozača koji prevozi robu van sjedišta tvrtke), a ne može doći do nadležnih institucija.

Poslali smo upit Ministarstvu poljoprivrede, a u međuvremenu smo razgovarali s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem koji je rekao da se svi oni OPG-i koji su u registru poreznih obveznika i imaju prihod veći od 80.500 kuna smatraju poslovnim subjektima i imaju pravo izdavati propusnicu s pečatom i potpisom vlasnika te se njihova roba može distribuirati van mjesta prebivališta. Isto vrijedi i za nabavku materijala te obradu zemljišta. Manji OPG-ovi moraju po propusnice ići u lokalni stožer civilne zaštite.

Potpredsjednik HPK Mato Brlošić dodaje da postoji problem u tumačenju nekih odluka Stožera civilne zaštite RH pa apelira da njihove odluke budu jasnije i preciznije kako bi se lakše protumačili.

Dakle, vlasnici OPG-a koji su u registru poreznih obveznika sami mogu izdavati propusnice, a manji OPG-i moraju po propusnicu ići u lokalni stožer civilne zaštite.

Inače, HPK je reagirala na odluku Stožera civilne zaštite o zatvaranju tržnica smatrajući da je to ‘udar na domaće proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer im se onemogućava prodaja domaćih proizvoda za koja znamo od kuda dolaze i da nema prisutnosti virusa’. U međuvremenu je i Marinada objavila da je spremna preuzeti i na tržište plasirati voće i povrće koji ne mogu na tržnicu.

Preuzeto s: https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/opg-ovci-s-prihodom-iznad-80-500-kuna-izdaju-propusnice-svojim-vozacima-manji-moraju-ici-u-lokalni-stozer-cz-130604?fbclid=IwAR1ebau13C39i8AzD-lEuPbtHyfk-IuV1REp0d0WWIh8E9iqXRtmUt0Fc1A