Proljetna sjetva uz Covid-19: zatraženo hitno otvaranje trgovina s dijelovima za strojeve

Objavljeno: 21.03.2020.

Provjerili smo kakvo je stanje i imamo li dovoljno repromaterijala za nadolazeću sjetvu, ali i rade li poljoprivredne ljekarne i veterinarske stanice. Evo što kaže zamjenik predsjednika HPK, Mato Brlošić.

Kako će teći ovogodišnja proljetna sjetva, s obzirom na nastalu situaciju s epidemijom koronavirusa, pitanje je koje muči brojne ratare. Ima li dovoljno repromaterijala, rade li poljoprivredne ljekarne, imamo li dovoljno sjemena, gnojiva, goriva, tek je dio pitanja koje ste nam postavili proteklih dana.

“Prema informacijama koje smo dobili imamo dovoljno mineralnog gnojiva, zaštitnih sredstava i sjemena. Ispred Hrvatske poljoprivredne komore zatražili smo da se u slučaju nedostatka na domaćem tržištu, poglavito sjemena, dozvoli uvoz. Tražili smo i u razgovoru s ministricom Marijom Vučković, da se dozvoli rad poljoprivrednim ljekarnama i veterinarskim stanicama, što je riješeno.

Hitno zatraženo otvaranje trgovina rezervnih dijelova za strojeve

Međutim, primijetili smo da su zatvorene trgovine s rezervnim dijelovima za poljoprivredne strojeve te smo intervenirali kod Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da se hitno otvore sve trgovine i radionice rezevnih dijelova”, kaže nam zamjenik predsjednika HPK, Mato Brlošić.

Uz otvaranje trgovina rezervnih dijelova, zatražena je i dozvola rada radionicama/obrtima poput tokarskih kao i redovna opskrba gorivom, uljem i mazivima.

“Očekujemo da će već sutra ili eventualno ovaj tjedan biti otvoreni tako da poljoprivrednici mogu nabaviti potrebne dijelove za strojeve ili napraviti servis. Sve da možemo kvalitetno odraditi sjetvu, dakako uz pridržavanje svih mjera opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze. Dogovoren je i set mjera oko farmi da moraju imati kontinuiranu opskrbu hrane, lijekova i svega što je nužno”, naglašava drugi čovjek HPK.

Zasad, dodaje, ratari imaju sve potrebno za pripremiti se za sjetvu. U punom pogonu je i Petrokemija te opskrba gnojivima ide normalnim tijekom.

Podsjećamo, iz tvornice su naglasili da je opskrba sirovinama dostatna za planiranu proizvodnju u narednom razdoblju, sva postrojenja rade normalno, a sustav rada prilagodio se mjerama za poslovanje u uvjetima krize.

“Što se tiče otpreme gotovih proizvoda, sve potrebe za sezonu koja je u tijeku bit će uredno isporučene te se procjenjuje kako će zaliha gotovih proizvoda i proizvodni proces koji je u tijeku osigurati podmirenje planiranih potreba u potpunosti na prioritetnom domaćem i većini izvoznih tržišta uvažavajući prethodno navedene rizike”, naglasili su iz Petrokemije.

Dakle, sjetva bi, unatoč nimalo lakoj situaciji, trebala ići normalnim tokom. Usprkos koroni, ali i vremenskim uvjetima i zimu bez snijega. “Zemljište je dosta dobro. Pripreme idu polako, a najbitnije je da iz ove situacije naučimo koliko nam je važna vlastita proizvodnja hrane, zaključuje Mato Brlošić.

Preuzeto s: https://www.agroklub.com/ratarstvo/proljetna-sjetva-uz-covid-19-zatrazeno-hitno-otvaranje-trgovina-s-dijelovima-za-strojeve/58428/