Poljoprivredna komora predlaže mjere pomoći domaćim proizvođačima

Objavljeno: 17.03.2020.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) predložila je mjere pomoći proizvođačima hrane uslijed šteta zbog koronavirusa, među kojima su obaveza trgovačkih lanaca na otkup domaćih prehrambenih proizvoda te reprogram i zamrzavanje otplate kredita bez zateznih kamata.

Komora traži i zabranu uvoza hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja, otkup žitarica za robne rezerve po tržišnim cijenama i stavljanje u funkciju Nacionalne veletržnice.
Omogućavanje posebnih kreditnih linija sa nula posto kamate, te interventnih mjera za problematične kreditne linije još su neki od prijedloga HPK-a.

Traži se i održavanje kontinuiranog rada poljoprivrednih apoteka i kooperacija tijekom sjetve, kako bi poljoprivredni proizvođači mogu nabavljati mineralno gnojivo, sjeme, sredstva za zaštitu, herbicide i ostalo te produženje mogućnosti sezonskog rada u poljoprivredi/rad na tzv. markice / s 90 na 180 dana, bez smanjivanja ili ukidanja socijalnih prava sezonskih radnika u poljoprivredi.

Tu je i niz drugih mjera, među kojima je osiguranje dostave plavog dizela, ulja i maziva te rezervnih dijelova kao i značajno povećati kvote plavog dizela.

Predlaže se i subvencioniranje proizvođača za isporučene količine svježeg voća i povrća za vrijeme trajanja krize, odnosno svog voća i povrća domaćeg porijekla isporučenih na domaćem tržištu.

U HPK-u smatraju i da treba napraviti inventuru proizvoda kako bi se utvrdilo činjenično stanje koje su nam robe dostupne, podići razinu proizvodnje postojećih gospodarstava i intervencijama podići razinu samodostatnosti.

Prijedlog mjera upućen je Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je istaknuo kako će aktualna situacija možda pokrenuti pojedine proizvodnje zbog smanjenja uvoza.

Članovi UO HPK poručili su i kako je trenutna situacija prilika da se više okrenemo kratkim opskrbnim lancima.

Preuzeto s: https://novac.jutarnji.hr/aktualno/poljoprivredna-komora-predlaze-mjere-pomoci-domacim-proizvodacima/10096657/