HPK: Zatvaranje tržnica je udar na domaće proizvođače i OPG-ove

Objavljeno: 24.03.2020.

U pismu upućenom tim institucijama, a povodom najnovije odluke o zatvaranju tržnica, iz HPK ističu da je to “udar na domaće proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer im se onemogućava prodaja domaćih proizvoda, za koja znamo od kuda dolaze i da nema prisutnosti virusa”.

S druge strane, navode, “roba za koju ne znamo od kuda dolazi je u trgovačkim lancima”.

Iz HPK ističu i kako određena okupljanja koja su se događala na tržnicama nisu zbog prodaje poljoprivrednih proizvoda već zbog mini trgovina koje se nalaze u sastavu tržnica.

“Tražimo da se omogući na otvorenim i poluzatvorenim tržnicama prodaja poljoprivrednih proizvoda OPG-a uz poštivanje svih pravila ponašanja zbog korona virusa, isto kao u trgovačkim lancima i ljekarnama, kao što su minimalna udaljenost, zaštitne maske i rukavice kod prodavača”, poručili su iz HPK.

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a u cilju prevencije širenja zaraze korona virusom, od ponedjeljka, 23. ožujka 2020. godine, privremeno se  zatvaraju sve tržnice.

Preuzeto s: https://direktno.hr/razvoj/hrvatska-poljoprivredna-komora-zatvaranje-trznica-udar-domace-proizvodace-i-opg-ove-187385/